Upozornění na bouřky a vydatný déšť platí od dnešního poledne do středečního rána konkrétně pro oblast Dačic v Jihočeském kraji, východní polovinu Vysočiny a Pardubického kraje, západní polovinu Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a severozápad Olomouckého kraje. Podle meteorologů tam mohou bouřky v dnes odpoledne postupovat opakovaně přes stejná místa, večer pak přejde bouřková činnost v intenzivní déšť.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V kombinaci bouřek a deště může napršet kolem 40 mm, lokálně kolem 60 mm. Ve druhé polovině noci na středu (25. 5.) budou srážky slábnout.

Vydatné srážky mohou podle meteorologů zvýšit odtok vody z krajiny a voda může téct přes silnice. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně,“ doporučili meteorologové. Chodci ani řidiči by neměli vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst.

Jak bude v dalších dnech?

Meteoroložka Dagmar Honsová pro Blesk připravila předpověď do konce týdne.

Zítra bude oblačno až zataženo, zpočátku dne na většině území déšť nebo přeháňky, postupně srážky místy. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 16 až 20 °C, na jihovýchodě kolem 23 °C.

Ve čtvrtek bude zpočátku dne oblačno. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Ranní teploty 13 až 9 °C. Odpolední teploty 18 až 22 °C. Foukat bude čerstvý vítr s nárazy kolem 55 km/h.

Ochlazení na víkend

V pátek bude zpočátku dne jasno až polojasno, postupně bude docházet od západu k přibývání oblačnosti a místy očekáváme déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 17 až 21 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 15 až 19 °C.

Video
Video se připravuje ...

Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku Čtenářka Blesku