Zatímco v pondělí jsme si zvykli na jasnou oblohu, v úterý se nad Českem stáhla oblaka. Přišly i bouřky a zapršelo nad celým územím republiky. Nebe se dramaticky zamračilo také nad oblíbeným jihočeským zámkem Hluboká nad Vltavou.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

„Na jihu území převládala v úterý velká oblačnost se srážkami už od ranních hodin. Nejvyšší úhrny se zastavily až na 25 mm za 24 hodin,“ popsala Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. V příštích dnech už ale další bouřky neočekává.

Počasí týden od 23. 5.
Autor: Blesk

Místo toho však budou hrozit mrazíky. Do Česká má od severu vtrhnout studený vzduch. S ním se odpolední víkendové teploty nepřehoupnou přes 18 °C. „Studená budou i rána, v neděli musíme místy počítat i s přízemními mrazíky,“ upřesnila Honsová. Zahrádkáři by proto měli choulostivější plodiny raději zakrýt.

Co se týče nejbližších dnů, ve čtvrtek 26. května bude jasno až polojasno. Oblačno se objeví jen přechodně, teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 °C. 

Pátek 27. května přinese opět jasno až polojasno. Místy se ale objeví déšť nebo přeháňky. V noci teploty klesnou na až 12 °C, přes den se vyšplhají minimálně k 18 a maximálně k 22 °C. Štěstí však budou mít Jihomoravané, kde se přes den může oteplit až na 24 °C.

Víkendové noci budou studenější, v sobotu bude v pozdních večerních a brzkých ranních hodinách 4 až 8 °C. Ani přes den nebude velké teplo, teploměr ukáže mezi 4 a 18 °C. To bude doprovázet oblačno až polojasno. Severočeši mohou místy zaznamenat i přeháňky.

Oblačno až polojasno se bude držet i v neděli, sem tam se mohou opět objevit přeháňky. Noc bude ještě chladnější než ta sobotní, teploty klesnou na 3 až 7 °C. Místy dokonce můžete narazit na přízemní mrazíky, přestože je léto za dveřmi. Ani přes den nepřijde velké oteplení, očekávejte 13 až 17 °C.

Video
Video se připravuje ...

Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku Čtenářka Blesku

Fotogalerie
26 fotografií