Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

200 případů opičích neštovic ve 20 zemích světa, 5 nakažených je i v Česku

Autor: ČTK - 
26. května 2022
21:02

Epidemioložka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria Van Kerkhoveová dnes oznámila, že se dosud objevilo zhruba 200 potvrzených případů opičích neštovic a přes 100 podezření ve více než 20 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje. Informovala o tom agentura Reuters.

Počet případů dále poroste, varovala WHO a vyzvala země, aby zvýšily sledování výskytu této nakažlivé nemoci. Její šíření v zemích, kde se obvykle nevyskytuje, vyvolalo obavy. Kmen opičích neštovic, který se nyní šíří po světě, má úmrtnost kolem jednoho procenta, ale k dispozici jsou účinné vakcíny a léčba.

„Očekáváme, že bude zjištěno více případů. Žádáme země, aby zvýšily sledování. Tato situace je zvládnutelná. Bude to těžké, ale v zemích, kde se opičí neštovice nevyskytují endemicky, to půjde zvládnout,“ řekla Van Kerkhoveová.

Opičí neštovice v Česku

Český státní zdravotní ústav (SZÚ) dnes potvrdil další tři případy opičích neštovic v České republice a jejich celkový počet tak stoupl na pět. Podle hygieniků všechny nakažené osoby žijí v Praze.

Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné pravým neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. Poprvé byly zaznamenány v Konžské demokratické republice v 70. letech minulého století a nyní se vyskytují v částech střední a západní Afriky. Až donedávna se v jiných částech světa nemoc vyskytovala jen zřídka.

Video  Prymula v Blesku o opičích neštovicích: Šířit se mohou kdekoliv! Najde se hyperšiřitel?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi