Také noc na pondělí bude studená – ranní teploty se budou pohybovat jen mezi 8 až 3 °C, na západě území při malé oblačnosti bude ještě chladněji. Nejméně oblačnosti bude hned ráno a dopoledne, na odpoledne už budeme potřebovat deštníky. Naše území se bude nacházet v nevýrazném tlakovém poli. Zpočátku dne bude polojasno. Postupně bude docházet k přibývání oblačnosti, na většině území přeháňky, ojediněle i bouřky. Odpolední teploty stále na dlouhý rukáv - mezi 13 až 17 °C, na jižní Moravě 18 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý bude zpočátku dne polojasno, postupně během odpoledne od západu přibývání oblačnosti a večer místy déšť nebo bouřky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 19 až 23 °C.

Jak bude na začátku června?

Ve středu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 23 až 27 °C.

V pátek bude zpočátku dne polojasno, postupně oblačno, místy přeháňky nebo déšť a bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 23 až 27 °C. Podlec České hydrometeorologického ústavu může být až 30 °C.

Ochlazení na víkend

A více oblačnosti i srážek očekáváme také během víkendu - v sobotu bude oblačno, místy přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 22 až 26 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 21 až 25 °C.

První červnový víkend tak zřejmě ještě nebude lákat lidi k vodě. Její teplota přitom v květnu vzrostla, v některých nádržích se již pohybuje okolo 20 stupňů Celsia. ČHMÚ v neděli uvedl, že podle informací Labsko-vltavského dopravního informačního systému má voda v Orlíku aktuálně 21 stupně Celsia. O stupeň méně hlásí Slapy, Nechranice, Nové Mlýny I-III nebo Vranov nad Dyjí.

Přinese letošní červen super tropické teploty?

Červnové počasí bylo v minulých letech poměrně horké – viz. maximální červnová teplota 38,9 °C z 26.6. 2019 v Doksanech, nebo super tropické teploty v červnu 2019 a 2020. Vlnou veder končil i první meteorologický měsíc v roce 1935. Z výhledu počasí na letošní červen to ale na žádné super tropické teploty, tj. přes 35 °C, zatím nevypadá.

Období od 6.-10. 6.

Polojasno až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty 15 až 7 °C. Denní teploty postupně 19 až 25 °C.

Období od 11.-20.6.

Oblačno až polojasno, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Postupně ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Noční teploty 15 až 8 °C. Denní teploty 19 až 26 °C, koncem období kolem 28 °C.

Období od 21.-30.6.

Polojasno až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Noční teploty 17 až 11 °C. Denní teploty 23 až 30 °C.

Jaké bude léto 2022?

Sezónní předpovědi zpracovávané různými světovými centry se snaží počítat a upřesňovat výhledy, resp. odchylky počasí od dlouhodobých normálů. Zatím to vypadá, že teploty budou mírně nadprůměrné, v porovnání s dlouhodobým normálem. Ale žádné extrémně teplé léto s dlouhotrvajícími vlnami veder zatím pro Evropu střední nepočítají. Pokud budeme vycházet z dlouhodobých statistik, potom platí, že k českému létu patří jak tropické dny, většinou zakončené bouřkami, tak zatažené dny s deštěm a teplotami jen kolem 15 °C. Letní měsíce jsou sice nejteplejšími, ale zároveň nejdeštivějšími z celého roku.

Fotogalerie
63 fotografií