Už v pátek se začne blýskat na lepší počasí. V pátek bude zataženo až oblačno, zpočátku dne na jihovýchodě území místy, postupně ojediněle déšť nebo přeháňky. Odpoledne a večer očekáváme ubývání oblačnosti až na polojasno a přeháňky pouze ojediněle.  Ranní teploty 15 až 11 °C, na západě chladněji. Denní teploty 20 až 24 °C.

Zejména na severovýchodě našeho území se včera vyskytly velmi silné bouřky, které byly doprovázené vysokými srážkovými úhrny. V Frýdku-Místku spadlo 90 mm/24 hodin, ve Valašském Meziříčí 59 mm, ve Velkých Karlovicích 49 mm. 

Během víkendu budeme pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, ta slibuje návrat letního počasí. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude jasno až polojasno, během odpoledne a večera na severozápadě území přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 25 až 29 °C. Nejen letní teploty, ale i zvyšující se teplota vody v přírodních nádržích nás bude lákat do plavek. Teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje nejčastěji od 20 do 22 °C, nejvyšší teploty hlásí Nové Mlýny, Slapy a Vranov. A kvalita vody je dobrá.

V pondělí už opět s deštníkem

V pondělí bude přes Česko přecházet studená fronta, v porovnání s víkendem se začne ochlazovat. V pondělí bude oblačno až zataženo, od severozápadu s deštěm, přeháňkami a místy s bouřkami. Na východě území zpočátku dne až polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.

V úterý bude jasno až polojasno.  Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 20 až 24 °C. Ve středu bude jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.

Exhurikány v Evropě v posledních letech

Vliv na počasí v Evropě mají zejména ty tropické bouře, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se změní na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem. Počasí u nás tedy mohou ovlivnit tzv. ex-hurikány. Pokud se nad střední Evropu dostanou jako tlaková níže, přinesou deštivé a větrné počasí. Pokud se ex-hurikán zastaví nad Evropu severozápadní nebo západní, většinou do střední Evropy kolem něj pronikne teplejší vzduch. Počasí u nás například ovlivnil exhurikán Helene – v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017 nebo v září 2011 ex-hurikán Katia, ex-hurikán Epson v říjnu 2020.

Fotogalerie
43 fotografií