V pátek už bude počasí u nás pod vlivem tlakové výše. Těšit se můžeme na slunečný den. Bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h.

V neděli se k vysokým teplotám přidají i bouřky

Víkendové počasí bude pro náš organismus zátěžové. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty klesnou na 17 až 13 °C. Denní teploty vystoupí na 32 až 36 °C, na východě území bude snesitelněji – mezi 26 až 30 °C. Foukat bude mírný jižní vítr o rychlosti 5 až 20 km/h.

V neděli bude jasno až polojasno, odpoledne zejména v Čechách až oblačno a ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Bouřku mohou být ojediněle i silné. Ranní teploty budou klesat na 19 až 15 °C. Denní teploty vystoupí na 32 až 36 °C, na východě území na 29 až 33 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku 

Jak se chovat při extrémně vysokých teplotách

Tropické teploty jsou nejvíce zátěžové pro starší generace, malé děti, těhotné ženy, kardiaky a astmatiky. Na pozoru bychom měli být všichni. A vyhnout se tak možnému přehřátí organismu – tedy úpalu nebo přehřátí mozku – tedy úžehu.

1/ Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody

2/ Neoblékat se teple – volit světlý outfit, materiál len nebo bavlnu, sandály

3/ Zdržovat se ve stínu – nejen přes poledne, pokrývka hlavy

Počasí (11. 6. 2022)
Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

4/ Snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovní aktivity zařadit na ráno

5/ Přisolit si – sůl váže tekutiny v těle

6/ Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle

7/ Pravidelně se chladit – vlažná sprcha. Pozor na zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína

8/ Větrat v nočních hodinách

Pozor na požáry

Vzhledem k horkému a suchému počasí bude od soboty na celém území České republiky hrozit riziko vzniku a šíření požárů. Částečně by pak mohlo polevit díky studené frontě, která bude přes Česko přecházet v pondělí. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové od soboty rozšířili upozornění na možné požáry na celé území Česka. Dosud tato výstraha platila jen pro severozápadní polovinu Čech, kde bude nově v platnosti s vysokým stupněm nebezpečí. „V pondělí bude od severozápadu přecházet přes naše území studená fronta, která riziko vzniku požárů částečně sníží,“ doplnili meteorologové.

Ochlazení přinese první letní týden

V úterý, tj. 21 června začíná astronomické léto. Přinese ochlazení a návrat do červnových dlouhodobých teplotních normálů. Ale pozor, počátek týdne bude opět bohatý na bouřky – ty budou ojediněle i silné, tj. doprovázené nebezpečnými jevy.

V pondělí bude polojasno až oblačno, postupně místy déšť a přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Ranní teploty 20 až 16 °C. Denní teploty 26 až 30 °C.

V úterý bude převážně oblačno, místy déšť a přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Denní teploty 22 až 27 °C. Ve středu bude převážně oblačno, místy déšť a přeháňky nebo bouřky. Postupně ubývání oblačnosti. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 20 až 25 °C. 

Fotogalerie
50 fotografií