Pondělí přineslo do Česka dusné počasí i ochlazení. Přes naše území postupovala vlnící se studená fronta. Super tropické teploty tak vystřídaly bouřky.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Počasí v Úvalech (20. 6. 2022)
Autor: Richard Selix

Velmi silnou bouřku s kroupami o odhadované velikosti kolem čtyř centimetrů zaznamenali meteorologové dnes po ránu v Plzeňském kraji. „Večer od severozápadu očekáváme ustávání srážek a ubývání oblačnosti,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku. 

ČHMÚ zveřejnil výstrahu, pro téměř celé území České republiky platí upozornění na silné a velmi silné bouřky. 

Ty se prohnaly i jižní Moravou. Na Znojemsku zasahovali hasiči u následků krupobití.

Úder bouře na Plzeňsku

Silná ranní bouře, která se prohnala Plzeňským krajem, vyvrátila několik stromů a poškodila střechy, Nejvíc škod způsobila zřejmě na Domažlicku. V obci Radonice asi pět kilometrů severovýchodně od Domažlic vítr ničil střechy. Nedaleko odtud, poblíž Chrastavic, najel osobní vlak do stromu spadlého na koleje. Událost se obešla bez zranění, řekl dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

„Na Domažlicku zasahujeme ve větším počtu u popadaných stromy a následků prudkého větru. Prozatím máme sedm událostí. V Radonicích vítr poškodil či utrhl několik střech,“ řekl Poncar.

Ranní bouře se Domažlickem přehnala rychle, vítr místy dosahoval v nárazech rychlosti kolem 65 kilometrů za hodinu a padaly kroupy až kolem dvou centimetrů v průměru, řekla ČTK Simona Procházková z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Utržené střechy v Pardubické kraji

V Pardubickém kraji bylo dnes vpodvečer kvůli bouřkám 26.000 domácností bez elektřiny, po 21:00 jich bylo asi 5000. První bouřková vlna byla v regionu kolem poledne, druhá po 17:00. Bouřky zasáhly všechny okresy a na různých místech lámaly stromy a větve. Déšť zatopil i několik sklepů a parkoviště, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Profesionální i dobrovolní hasiči odklízeli v první vlně spadlé stromy například ve Valech, Rábech a Ostřešanech na Pardubicku, v Litomyšli na Svitavsku, Žďárci u Skutče na Chrudimsku nebo Sopotnici a Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. V Pardubicích na více místech odčerpávali vodu.

Desítky výjezdů měli hasiči při druhé vlně bouřek po 17:00. Nejhorší situace byla na Chrudimsku, a to v Ronově nad Doubravou v části Mladotice, Heřmanově Městci a v Chrudimi. V Mladoticích odstraňovali hasiči nejvíce utržených střech. „Zhruba od 17:30 do 18:45 jsme evidovali asi 15 utržených střech v celém kraji, “ uvedl operační důstojník. Hasiči vyjížděli v souvislosti s bouřkou asi ke dvěma stům událostem. V Chrudimi vlak narazil do spadlého stromu, šest desítek cestujících vyvázlo bez zranění.

V souvislosti s aktuální výstrahou hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali od čtvrté hodiny odpoledné u třech desítek událostí. „Ve většině případů se jednalo o technickou pomoc. Nejčastěji pak odstranění stromů a popadaných střešních konstrukcí,“ uvedl sbor na twitteru. 

Jak bude dál?

V úterý bude zpočátku dne jasno až polojasno, večer na západě až oblačno. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 21 až 25 °C. Ve středu bude polojasno, během dne převážně oblačno, místy déšť a přeháňky a bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 27 až 31 °C. V pátek bude polojasno až oblačno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 28 až 32 °C. 

Také o víkendu budeme skloňovat bouřky

Víkendové teploty budou zůstávat pod tropickou hranicí a občas musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami a bouřkami. V sobotu bude oblačno až polojasno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 25 až 29 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 25 až 29 °C. 

Co můžeme čekat od léta?

V úterý 21. června startuje astronomické léto. Úterý bude nejchladnějším dnem týdne – v odpoledních maximech naměříme 25 °C, hned ve středu ale opět teploty výrazně porostou a skloňovat budeme další bouřky.

Proměnlivost letního počasí záleží hlavně na konkrétním uspořádání tlakových útvarů nad Evropou a Atlantským oceánem. To může dát vzniknout tzv. zonálnímu proudění, tedy střídání teplejších slunečných a chladnějších deštivých období nebo naopak bude převládat tzv. anticyklonální situace, kdy se nad východní Evropou ustálí na delší období tlaková výše, která přinese malou oblačnost a vysoké teploty.

Letní měsíce jsou v Česku nejteplejšími měsíci v roce, zároveň ale také nejdeštivějšími. Srážky se vyskytují i ve dnech s letními nebo tropickými teplotami, které jsou často zakončeny bouřkami, nebo při přechodu front, kdy není výjimkou ochlazení o více než 10 °C za 24 hodin a intenzivní déšť. K českému létu patří tropické teploty i tropické noci, jejichž počet v posledních letech roste.

Fotogalerie
75 fotografií