Uplynulý víkend přivál do Česka supertropické teploty – noc na neděli byla v Praze první letošní tropickou. „Na stanici Praha-Libuš teplota neklesla pod 20 °C a v neděli už v 11 hodin teplota v Doksanech pokořila tropickou hranici, tj. bylo 32,6 °C, a ve 13 hodin tam byla super tropická teplota, tj. 35,6 °C,“ popsala Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

V následujícím týdnu se ale lehce ochladí. „Přes Česko budou postupovat vlnící se studené fronty –  jedna během pondělí, další ve středu a třetí zřejmě počasí u nás ovlivní o víkendu,“ dodala Honsová. Čechy čeká týden bohatí na bouřky, v pondělí mohou být na východě dokonce velmi silné, doprovázené krupobitím a silným větrem o rychlosti kolem 90 km/h a přívalovým deštěm.

Pondělí přinese ochlazení do Čech. Přes naše území bude postupovat vlnící se studená fronta. Supertropické teploty ale budou střídat bouřky – které mohou být ojediněle i velmi silné, tj. doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy. Zpočátku dne bude polojasno, postupně bude docházet od severozápadu k přibývání oblačnosti a na většině území postupně déšť, přeháňky a místy bouřky. V Čechách budou bouřky místy silné, na Moravě a ve Slezsku ojediněle i velmi silné. Odpolední pocitové teploty ještě na východě území vyletí vysoko – v Praze na 29 °C.

V úterý bude zpočátku dne jasno až polojasno, večer na západě až oblačno. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 23 až 25 °C.

Ve středu bude polojasno, během dne převážně oblačno, místy déšť a přeháňky a bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 30 až 32 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 29 až 31 °C. 

V pátek bude polojasno až oblačno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 16 °C. Denní teploty 30 až 32 °C. 

Bouřlivý víkend

Víkendové teploty budou zůstávat pod tropickou hranicí a občas musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami a bouřkami. V sobotu bude oblačno až polojasno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 25 až 29 °C. 

V neděli bude oblačno až polojasno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 25 až 29 °C. 

Fotogalerie
21 fotografií