Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád ledovce, který má i českou oběť: Přežít to by byl zázrak, přiznává zkušený horský vůdce

Autor: lc - 
5. července 2022
05:00

Obrovské neštěstí a zřejmě i obrovská nešťastná náhoda… Tak vnímá sesuv ledovce v blízkosti vrcholu hory Marmolada v italských Alpách, při kterém zemřelo nejméně osm lidí včetně oběti z Česka, zkušený horský vůdce Jan Novotný.

Expert na alpské vrcholy oblast velmi dobře zná, aktuálně se také pracovně nachází poblíž. Hlavním současným problémem je podle Jana Novotného nezvyklé teplo, které panuje všude v Alpách. „Za ty roky se mi nikdy nestalo, že bych tady ve výšce nad dva tisíce metrů odvodil a odlezl s klienty jen v tričku a kraťasech a lehkou bundou v batohu tolik dní za sebou. V neděli na Marmoládě, kde je ledovce už jen zbytek, bylo asi deset stupňů nad nulou, což je prostě moc na kopec, který má přes tři tisíce metrů,“ popisuje problematické počasí.

Sníh taje o měsíc dřív

Jeho slova potvrzuje i meteorolog a klimatolog Michal Žák. K neštěstí podle něho dopomohla relativně suchá, teplá zima, kdy bylo málo sněhu, a zejména velmi teplý červen, který přispěl k výraznějšímu tání. „Teplotní poměry jsou letos v této části Alp opravdu výjimečné. Srovnáním poměrů v podobné horské oblasti z observatoře Sonnblick v Rakousku se ukazuje, že roztávání sněhu letos nastává už o měsíc dřív, než je obvyklé, což je dost mimořádné,“ vysvětlil pro Blesk.cz Žák.

Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
Video se připravuje ...

Horský vůdce Jan Novotný se v současné době pohybuje nedaleko dané oblasti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.