Ten byl objevený teprve v roce 2013. Jde o nejrychlejší a největší přechodné světlené výboje. Šíří se jako zvětšující se kruh do vzdálenosti stovek kilometrů a přitom mají velmi krátkou životnost.

„Ukážou se jen při extrémních bouřkách,“ vysvětlil pozorovatel nadoblačných blesků Ústavu fyziky atmosféry AV ČR Popek.

Martin Popek si na sledování bouřek pořídil speciální techniku, v níž hlavní roli hraje vysocecitlivá kamera. Ta, přestože pozorovatel sedí v Nýdku, dokáže zaznamenat úkaz stovky kilometrů vzdálený, třeba nad Rakouskem nebo jižními Čechami. „Je důležité hlídat si, jak bouřka postupuje, jak se vyvíjí a podle toho ji snímat," sdělil.

Samá "nej"

Tygří elfové drží podle pozorovatele několik rekordů. Největší velikost 300 až 500 km, nejkratší životnost: jedna tisícna sekundy, nejvýš nad zemským povrchem a doslova na hraně atmosféry 90 až 105 km.

Zdrojem elfů jsou elektromagnetické impulsy od silných bleskových výbojů. Elektrony ve spodní části ionosféry, ohřáté těmito impulsy, se sráží s molekulami dusíku a vybudí je natolik, že vyzáří expandující světelný kruh.

„Ojedinělé „koblihové“ blesky se často objevují se známějším druhem tzv. rudými skřítky,“ dodal muž, který byl první v Česku, který skřítky zaznamenal.

VIDEO: Fotograf Martin Popek zaznamenal na obloze výjimečný úkaz, kterému se říká duchové.

Video
Video se připravuje ...

Fotograf Martin Popek zaznamenal na obloze výjimečný úkaz, kterému se říká duchové Martin Popek

Fotogalerie
9 fotografií