Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plameny devastují i Saské Švýcarsko, oheň se dál šíří. S požáry bojují hasiči po celé Evropě

Autor: ČTK - 
26. července 2022
19:07

Evropský kontinent je s pokračujícím létem nadále sužován horkem, suchem a lesními požáry. S plameny bojují hasiči na východě Německa, kde je situace extrémně kritická, požáry se nedaří zastavit v Braniborsku a v Sasku. Do spolkové země u českých hranic se živel rozšířil z Národního parku České Švýcarsko, kde se rozsáhlý požár zatím nedaří dostat pod kontrolu. Pomoc Česku přislíbila Varšava, Bratislava i Řím. V menším rozsahu než v předchozích týdnech se s ohněm potýká také Řecko, Francie či Itálie.

Požár v braniborském okrese Labe-Elster se za jediný den rozšířil z deseti zhruba na 850 hektarů. Sedm hasičů bylo při zásahu zraněno, čtyři z nich ošetřili v nemocnici, protože se nadýchali kouře, napsala agentura DPA. Civilisté jsou bez zranění, na 600 se jich ale muselo evakuovat. S plameny bojuje na 450 hasičů a očekává se, že zasahovat budou i kvůli hlášenému větru také v následujících dnech.

Z Národního parku České Švýcarsko se oheň už v pondělí rozšířil do Saského Švýcarska na německé straně hranice. Dnes se tam situace výrazně zhoršila, uvedla agentura DPA. Úřady důrazně vyzvaly turisty, aby se této lokalitě vyhýbali, jinak riskují své zdraví i životy. Na místě je přes 250 hasičů.

21:30
2. 8. 2022
!

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Zobrazit celý online

Rozsáhlý lesní požár v Českém Švýcarsku se nedaří dostat pod kontrolu ani po třech dnech. Polsko kvůli tomu do České republiky vyslalo hasiče s vrtulníkem. Praha požádala o zapůjčení hasičských vrtulníků také Slovensko, které dnes podle českého premiéra Petra Fialy slíbilo jejich poskytnutí. Pomoc ve formě speciálních hasicích letounů pošle i Itálie.

Potíže s horkým a suchým počasím má ale i tato jihoevropská země, kde v minulých týdnech zuřilo několik větších lesních požárů. Dnes muselo dočasně přerušit provoz mezinárodní letiště Florencie kvůli kouři z lesního požáru, který propukl západně od města. Plameny se tam podle italských úřadů začaly šířit u obce Lastra a Signa a rychle zachvátily okolní porost, olivové háje, pole a lesy.

Ve středoitalském regionu Umbrie oheň spálil přes 200 hektarů lesa a porostu a je podle agentury ANSA nadále aktivní.

S lesními požáry už několik dní bojuje také Řecko a Francie. Na severu Řecka šestým dnem hoří u Národního parku Dadia, který patří k nejvýznamnějším v zemi. Zasahují tam stovky hasičů i armáda a také desítky dobrovolníků. Pomalu se daří dostat pod kontrolu požár na ostrově Lesbos. Ve Francii se rozsáhlé lesní požáry podařilo zastavit v pondělí, ale hasiči stále ještě bojují s menšími ohnisky.

Video  Boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (25.7.2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi