Vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

Vydatnější srážky kolem ohniska požárů by se měly vyskytnout během druhé poloviny noci na sobotu a v sobotu dopoledne. Spadnout by mohlo od 10 do 15 mm.

V pátek bude polojasno až oblačno, zpočátku dne ojediněle přeháňky, a to zejména na východě území. Postupně bude oblačnosti i srážek od jihozápadu přibývat a déšť a přeháňky očekáváme na většině území. Bouřky místy doprovázené nárazy větru o rychlosti od 60 do 70 km/h, krupobitím a přívalovým deštěm o intenzitě 40 až 50 mm.

Právě přívalové srážky budou tentokrát největším nebezpečným jevem v bouřkách. Denní teploty vystoupí na 25 až 29 °C, ale kombinace vlhkého počasí a vyšších teplot způsobí pocit dusna, pocitově tak bude tepleji.

Sobota přinese vydatné srážky

Na víkend výlet naplánujte až na neděli – v sobotu bude více oblačnosti i srážek. Srážky budou zejména na severovýchodě území vydatné. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Na severovýchodě území i srážky vydatné. Ranní teploty budou klesat na 18 až 14 °C. Denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C, v místech s vydatnými srážkami bude chladněji. V neděli bude polojasno až oblačno, jen ojediněle přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty letní – mezi 23 až 27 °C.

První srpnový týden ve znamení až 33 °C

V prvním srpnovém týdnu sem bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, který přinese výrazný nárůst teplot vzduchu – uprostřed týdne naměříme až 33 °C. V pondělí bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 25 až 29 °C.

V úterý bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 27 až 31 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 28 až 32 °C. Ve čtvrtek bude polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 29 až 33 °C.

V pátek bude jasno až polojasno, večer od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 29 až 33 °C. Ochlazení a přibývání oblačnosti očekáváme až na víkend.

Prohloubí srpnové počasí ještě sucho?

Druhá polovina července kvůli suchému a teplotně nadprůměrnému počasí opět vrátila do Česka na většinu území sucho ve všech podobách – tedy půdní, meteorologické i hydrologické. Příznivá situace je pouze ve Středočeském a Jihočeském kraji. Bude se situace během srpna zlepšovat?

Poslední červencová sobota bude srážky bohatá – na severovýchodě území se srážkové úhrny zastaví až na 50 mm. Hned první srpnový týden bude teplotně opět výrazně nadprůměrný – od jihozápadu k nám bude proudit teplý vzduch a teploty příští čtvrtek budou opět kulminovat až na super tropických hodnotách – tj. 35 °C. S vysokými teplotami bude souviset i vysoký výpar. A i jako celek bude druhý prázdninový měsíc srážkově spíše podprůměrný. Sucho tak budeme skloňovat i nadále. 

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub

Fotogalerie
53 fotografií