Nový pracovní týden odstartuje letními teplotami. V pondělí bude jasno až polojasno, na východě území až oblačno a ojediněle přeháňky – tam počasí ovlivní od východu frontální rozhraní. Ranní teploty budou mezi 13 až 9 °C. Denní teploty vystoupí k letním hodnotám na 23 až 27 °C. V úterý bude jasno až polojasno. Ranní teploty už budou zůstávat nad desítkou – mezi 14 až 10 °C. Denní teploty opět letní – mezi 24 až 28 °C. Také středa bude převážně slunečná – bude jasno až polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty se zastaví těsně pod tropickou hodnotou 25 až 29 °C.

Od čtvrtka tropické teploty

Ve druhé polovině týdne už budeme skloňovat tropické teploty. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Ranní teploty mezi 17 až 13 °C. Denní teploty vystoupí také vysoko – na 27 až 31 °C. V pátek bude jasno až polojasno, během dne ojediněle na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

A také víkend bude pro milovníky tropů - v sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 30 až 34 °C. V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 31 až 35 °C. Žádné výrazné ochlazení se na nás nechystá ani poté – i druhá polovina srpna bude zřejmě ve znamení malé oblačnosti a nejvyšší odpolední teploty nás budou i nadále lákat k vodě. Tropických dnů tak před sebou ještě máme celou řádku.

Hrozí nové požáry. Kde platí výstraha?

Nebezpečí vzniku a šíření požárů se po pátečních srážkách vrátilo na část území Česka, důvodem je sucho a postupné oteplování po krátkodobém ochlazení. Aktuálně platí upozornění před rizikem požárů až do odvolání ve velké části severozápadní poloviny Čech a na jižní a střední Moravě. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Současně předpokládá, že kvůli pokračujícímu suchu jej v dalších dnech rozšíří i na další části republiky.

S rizikem požárů mají podle meteorologů počítat obyvatelé Karlovarského a Ústeckého kraje, Prahy, severní poloviny Plzeňského a Středočeského kraje, západní části Libereckého a Královéhradeckého kraje a severozápadu Pardubického kraje. Z moravských regionů platí upozornění pro Jihomoravský a Zlínský kraj a jižní polovinu Olomouckého kraje.

S ohledem na panující nebezpečí by lidé neměli podle meteorologů rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem a používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Rovněž by měli hospodařit s vodou.

Srpen k zimě hledí

Některé srpnové pranostiky už přivolávají zimu. A v reakci na výrazné zdražování energií se nabízí otázka, jak bude letos na podzim/ v zimě a kdy začne topná sezóna? Podrobná předpověď počasí není možná – dnes můžeme vycházet pouze ze sezónních výhledů, které zpracovávají velká americká a evropská centra. Ale i tyto první predikce a odchylky v počasí od dlouhodobých normálů musíme brát s rezervou a pouze jako orientační. Ze sezónních modelů americké služby NOAA lze zatím vyčíst, že následující měsíce – od září do konce roku, tedy do prosince, budou zřejmě teplotně mírně nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem. To ale neznamená, že k nám nezačne proudit studený vzduch od severu nebo severovýchodu, který na několik dnů výrazně srazí teploty pod dlouhodobý normál.

V některých oblastech světa lze výhled počasí na zimu predikovat – např. podle jevu La Ňina nebo El Ňina. Pro Evropu je vypozorováno, že východní výškové stratosférické proudění v okolí tropů a La Ňina dlouhodobě statisticky zvyšují šance, že během zimního období dojde k oteplení ve vysoké výšce v polární oblasti. Teplý vzduch sesedne dolů a vytlačí arktický vzduch i do středních zeměpisných šířek. Aby k tomu ale došlo, musí být i příhodná synoptická situace – tj. vliv přízemních tlakových útvarů. Nicméně ani vpády arktického vzduchu během zimního období do Evropy střední nelze predikovat takto dopředu.

Fotogalerie
29 fotografií