Dnes překročí nejvyšší odpolední teploty v nižších polohách 31 stupňů Celsia na celém území, ve čtvrtek mohou v části země podle aktuální předpovědi dosáhnout až 35 stupňů. „Ve čtvrtek budou nejvyšší teploty s výjimkou Karlovarského kraje opět překračovat 31 stupňů, na většině území Středočeského kraje, na jihu severních Čech a v Polabí a dále na střední a jižní Moravě překročí i 34 stupňů Celsia. Teploty nad 31 stupňů Celsia se očekávají na jihovýchodě území i během pátečního odpoledne,“ uvedli meteorologové.

Kvůli vedru hrozí přehřátí a dehydratace. ČHMÚ proto lidem doporučuje více pít, hlavně neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Ve čtvrtek odpoledne a večer se začne obloha od západu zatahovat, hlavně do Čech dorazí první přeháňky. Ojediněle se mohou vyskytnout silné bouřky doprovázené zejména nárazy větru, výjimečně i přívalovými srážkami a kroupami.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pátek očekávají meteorologové od západu četnější srážky, objevit se mohou bouřky, déšť může být ojediněle i vydatnější. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na většině území 22 až 26 stupňů Celsia, při dešti bude jen kolem 20 stupňů, ale na Moravě a ve Slezsku mohou ještě překročit tropickou třicítku.

V platnosti kvůli vysokým teplotám dál zůstává výstraha před nebezpečím vzniku požárů, a to v severozápadní polovině Čech, v Polabí a na jižní a střední Moravě.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
45 fotografií