Bouřky se nejprve prohnaly jihozápadem Čech, podle meteorologů napršeloo až 30 litrů na metr čtvereční. Pomerně rychle se ale přesunuly a slábly. Další se pak ojevují na severozápadě Čech.

Pro dnešek platí výstraha ČHMÚ do 20:00 pro Středočeský, Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj, Prahu a také severní část Plzeňského kraje. 

Větve spadlé při bouřce do trolejí zastavily dnes odpoledne na zhruba hodinu a půl provoz mezi Přeloučí a Pardubicemi na hlavní železniční trati z Prahy na Moravu. Regionální vlaky nejezdily, dálkové spoje místo objížděly přes Chlumec nad Cidlinou. Vyplývá to z informací na webu Českých drah.

Doprava se zastavila kolem 17:00, po jedné ze dvou kolejí se obnovila podle webu dopravce po 18:30. Správa železnic na twitteru kolem 19:00 oznámila, že po obou kolejích vlaky začnou jezdit do půl hodiny.

Meteorologové dnes očekávají menší úhrn srážek než ve čtvrtek, a to 30 milimetrů. Stejně jako ve čtvrtek se ale mohou objevit kroupy a nárazy větru s rychlostí až 70 kilometrů za hodinu.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Ve čtvrtek nejprve bouřky zasáhnou celé Čechy, pro které výstraha platí od 11:00 do 18:00. Pak se přesunou na Moravu a Slezsko, kde je výstraha vyhlášena od 15:00 do 21:00. Kromě krup a větru se zřejmě vyskytnou silnější deště než dnes, s objemem srážek až 40 milimetrů.

Dnes i ve čtvrtek mohou deště podle pracovníků ČHMÚ rozvodnit menší toky a zatopit sklepy či podjezdy a podchody. Vítr pak může lámat stromy a hrozí také úrazy poletujícími předměty nebo kvůli padajícím kroupám a bleskům. Lidé by si proto měli dát pozor při pohybu venku a při jízdách autem.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub

Fotogalerie
25 fotografií