Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drama na Blesk Ordinaci v Teplicích: Z prevence záchrankou do nemocnice! A hned 9 nádorů kůže

Autor: Iva Dvořáková, Olga Nedbálková - 
7. října 2022
05:00

Nemusíte cítit vůbec nic, a přesto vám jde o život! Řada nemocí přichází postupně, některé udeří náhle. To znovu potvrdila teplická Blesk Ordinace. A nejen při kontrole očí, mateřských znamének nebo plic. Z náměstí Svobody museli záchranáři Krajské zdravotní a. s., narychlo odvážet dvě pacientky!

 Dcera paní Václavy Kolářové (63) Stanislava (41) zkolabovala přímo ve stanu Červeného kříže a zdravotníci jí okamžitě zavolali záchranku. „Paní měla velice zvýšenou srdeční frekvenci, hodně nízký tlak, a to způsobilo mdloby,“ uvedli. „O Blesk Ordinaci jsme se dozvěděly z internetu a s dcerou jsme se moc těšily. Doufám, že se o ni v nemocnici postarají a bude v pořádku,“ vyjádřila své obavy paní Kolářová. V druhém případě na urgentní příjem odvezl syn rovnou z náměstí Svobody svou matku. Té lékaři naměřili extrémně vysoký tlak 195/115 mmHg a byla v ohrožení života.

Co odhalila Blesk Ordinace

Znaménka: 205 vyšetřených: 9 zhoubných nádorů kůže (2 melanomy, 6 bazaliomů, 1 spinaliom)

Plíce: 125 vyšetřených: 32 lehkých a středních plicních obstrukcí (podezření na CHOPN a astma) a 2 těžké případy CHOPN

Zrak: 180 osobám změřen oční tlak: 18 lidí bylo objednáno na dovyšetření kvůli podezření na glaukom (zelený zákal, který neléčený připraví člověka o zrak) a 1 glaukom potvrzený

Krevní tlak: změřeno 400 osob: jedna žena s extrémním tlakem 195/115 mmHg byla v ohrožení života a odeslali ji okamžitě do nemocnice.

Měření BMI, tuku a vody v těle: ve stánku PVZP změřeno 120 lidí – alarmující je, že 70 % z nich mělo nadváhu a 80 % osob bylo dehydrováno, to znamená, že málo pijí, a proto mají málo vody v organismu.

Video  Blesk Ordinace v Teplicích: Davy návštěvníků si nechaly zkontrolovat znaménka, plíce či zrak!   - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nádor na obličeji, nebezpečí na krku

Čiperná paní Jaroslava Pokorná (70) z Duchcova byla na kontrole znamének naposledy před 10 lety a tehdy si musela nechat hned 3 odstranit. A ani nyní si nevyslechla uklidňující ortel. Lékařka jí na obličeji našla bazaliom, tedy kožní zhoubný nádor, který je však dobře odstranitelný a obvykle nemetastázuje. Paní Jaroslava se okamžitě objednala na zákrok.

Renata Samková (44) z Roudníků si nechala prohlédnout celé tělo. A jako nebezpečné se ukázalo jedno malé znaménko vzadu na krku. „Vím o něm a je poměrně nové. Jsem ráda, že jsem přišla a určitě si ho nechám na radu paní doktorky odstranit,“ slíbila paní Renata. 

Renatě Samkové dermatoložka zkontrolovala celé tělo. Nebezpečí číhá v malé pize na krku. Renatě Samkové dermatoložka zkontrolovala celé tělo. Nebezpečí číhá v malé pize na krku. | Martin Pekárek

Ministr Válek: Zdravil, chválil a sliboval

Je to už tradice, že na každou Blesk Ordinaci přijede ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (62). Tentokrát opět prošel celé náměstí, pozdravil se se zdravotníky a ochotně se fotil s návštěvníky. Celý projekt Blesk Ordinace velice chválil.

Je to vynikající akce, která podporuje tolik důležitou zdravotní prevenci. Slibuji, že ministerstvo zdravotnictví bude Ordinaci podporovat dlouhodobě,“ ujišťoval návštěvníky i organizátory.

Vlastimil Válek v roli dermatologa. Vlastimil Válek v roli dermatologa. | Martin Pekárek

Základy první pomoci

Stále větší zájem osvojit si základy první pomoci pozorují na Blesk Ordinaci i zástupci Českého červeného kříže, kteří jsou stálými partnery projektu. V jejich stánku se zastavují především rodiče s dětmi, aby si vyzkoušeli masáž srdce na figurínách nebo konzultovali správný postup při omdlení, dušení nebo krvácení. 

Pod dohledem VZP

Generální partner Blesk Ordinace, Všeobecná zdravotní pojišťovna, skvěle zareagoval na vysoký zájem návštěvníků o kontrolu mateřských znamének. Dermatoložka Hana Maxová ve stánku VZP tak ulevila lékařům z Krajské zdravotní a zmenšila fronty na kontrolu kůže.

Překvapení od Bořka Slezáčka

Ne všechna vyšetření dopadnou pro návštěvníky dobře. Obavy z verdiktu lékařů se proto snaží rozptýlit svým pěveckým vystoupením Bořek Slezáček, který pokaždé rozezpívá celé náměstí. Pro „pacienty“ si v Teplicích připravil překvapení.

Ceny v tombole navýšil o dva výtisky své knižní prvotiny Kéž bys tu byla. Šťastní výherci si tak odnesli knihu s patnácti povídkami a věnováním umělce. „Příběhy se týkají dob mého dětství a dospívání,“ přiznává Bořek a přesto, že podle jeho slov jde především o fikci, místy jsou inspirovány konkrétními lidmi i událostmi bezesporu pestrého života herce a zpěváka.

Slavní zdravotníci v Teplicích

Anička Slováčková a její kolega Ivan Lupták nenechali Tepličany dlouho čekat a úderem poledne dorazili na náměstí. Herci z oblíbeného seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 se rázem stali cílem lovců autogramů a ochotně se s fanoušky fotili ve stánku Voyo i kdekoli na náměstí.

Oba mladí herci se velice zajímali i o nabídku vyšetřovacích stanů a Ivan Lupták, seriálový lékař Vojta Kratochvíl, dokonce přiznal, že je z lékařské rodiny. „Maminka je zdravotnice, já bych tohle náročné povolání nezvládl, tak jsem jí aspoň udělal radost, že v seriálu lékaře hraju,“ přiznal sympatický herec.

Herec Ivan Lupták losoval tombolu. Herec Ivan Lupták losoval tombolu. | Martin Pekárek

Za týden v Praze

Letošní Blesk Ordinace se již tradičně rozloučí se svými návštěvníky na Karlově náměstí. Ve středu 12. 10. od 12 do 18 hodin zdraví Pražanů »proklepnou« lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pozor, v pondělí zdrama!

Rozhodně si nenechte ujít poslední přílohu spojenou s projektem Blesk Ordinace. Už v pondělí se dozvíte, jak využít zdravotnictví a na co máte právo!

Jak využít zdravotnictví

 

Video  Blesk Ordinace v Brně: Přilákala davy zájemců o prevenci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi