V pátek počasí u nás začne ovlivňovat další oblast vysokého tlaku vzduchu. Ta slibuje slunečný den - délka slunečního svitu se bude pohybovat až kolem 9 hodin. Po rozplynutí ranních mlh a nízké oblačnosti bude polojasno nebo jasno. K ideálnímu pátečnímu počasí se ještě přidají příjemné teploty - budou se pohybovat mezi 17 až 21 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Víkend bude přát venkovním aktivitám

Tak příjemné víkendové počasí přinesla naposledy první polovina září. V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 17 až 21 °C. V neděli bude polojasno nebo jasno, po ránu ojediněle mlhy. Na východě zpočátku dne až oblačno a ojediněle přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C, na západě území ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty 14 až 18 °C.

Teploty nás budou do přírody lákat i po víkendu

A také nový pracovní týden bude přinášet pouze ojedinělé přeháňky a odpolední teploty až na 17 °C. V pondělí bude polojasno nebo jasno, po ránu ojediněle mlhy. Večer od západu přibývání oblačnosti. Ranní teploty 6 až 2 °C, na západě území ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty 16 až 20 °C. V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 13 až 17 °C.

Nádherné barevné listí a počasí

Prvním impulsem pro barvení listí je zkracující se délka slunečního svitu a druhým počasí. Pokud nejnižší noční teploty neklesají pod bod mrazu a převládá slunečné počasí, potom je v listech dostatek antokyanů a listí se zbarví do červené. Po nočních mrazech převládají v listech barviva zvaná karotenoidy a listy jsou žluté nebo oranžové. Platí, že čím méně je vody v půdě, tím dříve se začne listí barvit a opadávat. Pokud naopak panuje teplotně nadprůměrné podzimní počasí, může listí na stromech vydržet až do poloviny listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová. Blesk

Fotogalerie
12 fotografií