Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Orbán s Babišem v Průhonicích. Staří přátelé řešili plyn i migraci. Expremiér „odchytil“ i Macrona

Aktualizováno -
7. října 2022
13:55
Autor: for, mav - 
7. října 2022
09:40

Zatímco premiér Petr Fiala (ODS) vítal ve čtvrtek odpoledne na Hradě světové lídry, jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO) se sešel se svým „přítelem“ Viktorem Orbánem. Maďarský premiér za ním přijel do Průhonic, kde Babiš s rodinou žije. Orbán se setkal i s prezidentem Milošem Zemanem a bývalou hlavou státu Václavem Klausem. Babiš se pak potkal také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem.

S maďarským premiérem Orbánem, kterého v minulosti označil Babiš za „přítele“, se ve čtvrtek setkal také prezident Miloš Zeman. Politici využili pražského supersummitu.

Fotografie z jednání v průhonické restauraci zveřejnil expremiér na facebooku, nepřidal ale obsáhlejší komentář.

Mluvili jsme o aktuálních problémech, válce na Ukrajině, energetické krizi nebo dodávkách plynu a inflaci. Velkým problémem je podle premiéra Orbána opět ilegální migrace. Měl v Budapešti schůzku s rakouským premiérem a srbským prezidentem a chtějí vytvořit společnou ochranu Schengenského prostoru, protože do Evropy bohužel přichází stále víc a víc migrantů,“ sdělil Babiš serveru iDnes.cz. 

S Orbánem se Babiš během své kariéry vídal poměrně často. Přijal ho několikrát i v Česku, jako příklad uvedeme loňské září, kdy se Orbán s Babišem procházeli společně po Ústí nad Labem. 

Dalším politikem, kterého Babiš ulovil, byl francouzský prezident Emmanuel Macron. Babiš se s ním měl sejít v pátek ráno. „Jsem moc rád, že si mě dnes ve svém nabitém kalendáři našel čas i francouzský prezident. Velmi si toho vážím,“ napsal na twitteru a poděkoval lucemburskému premiérovi, že toto setkání pomohl zoarganizovat. „Vždy jsme měli velmi přátelské vztahy a pro mě je ctí, že nám vydržely, i když už jsem v roli opozičního politika,“ dodal expremiér.

ANO a Macronova strana Renassiance, jakož i Demokratická strana lucemburského premkéra Xaviera Bettela, patří do evropské liberální strany ALDE, třetí největší frakci v Evropském parlamentu zastoupené klubem Renew Europe. 

Řešili údajně stjená témata, jaká se budou rozebírat i na Evropské radě. „Zajímaly mě samozřejmě detaily toho, jak ji řeší ve Francii,“ dodal Babiš.

Setkání s Orbánem český prezident využil k rozloučení, protože se sešli pravděpodobně naposled před koncem Zemanova prezidentského mandátu. Naposledy se s ním Zeman viděl loni v září krátce před svou dlouhodobou hospitalizací. V minulosti je pojily podobné názory na kritiku Evropské unie nebo na vztahy s Ruskem.

Orbán se v Praze sešel též s bývalým českým prezidentem Václavem Klausem v sídle jeho institutu na pražské Hanspaulce. Podle webu Institutu Václava Klause mluvili o složité situaci obou zemí v energetické oblasti či o kvůli inflaci se horšících ekonomických podmínkách a shodli se na významu spolupráce uvnitř visegrádské čtyřky, kterou kromě ČR a Maďarska tvoří ještě Polsko a Slovensko.

Video  Fiala vítal na supersummitu Viktora Orbána. Ten stihl navštívit i Zemana, Klause a Babiše 
Video se připravuje ...

 

 

krapotkin ( 7. října 2022 19:18 )

Tak copak kamarádi vyřešili ? S plynem je to složitější, ale s migranty by si poradila znovu zřízená Pohraniční stráž. Hoši věděli co dělat s narušiteli státní hranice.

egyptanka ( 7. října 2022 14:06 )

Přesně tak.

egyptanka ( 7. října 2022 14:05 )

Pan Babiš je moje srdcovka.

rosicak ( 7. října 2022 13:57 )

V této politické celoevropské mizerii jsou Babiš a Orbán jediní skuteční politici !!!

nespokojeny ( 7. října 2022 13:27 )

bursíku, Ty lumpe, to jsi Ty kdo vymyslel "solární tunel"?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa