Bydlíte přes 16 let v prostorném bytě v centru Prahy, jak se zařizuje tak velký prostor?

Něco jsem měla z bytu v Brně, pomalu jsem po kouscích nakupovala a byt se zaplnil. Miluji bazar, nepotřebuji, aby byl nábytek perfektní, mám ráda, když má ten kousek svojí historii. Dneska nějaký vidím a už není kam dát. Ale byt musí být podle toho, co jeho majitel cítí, je to jeho odraz, jeho styl života.

Fotogalerie
31 fotografií

Kuchyně nevypadá úplně typicky.

No to je moje tvorba. Musela jsem si nechat vyrobit základ a pak jsem zase po kouscích  přidávala podle toho, na co jsem natrefila. Ten řeznický špalek uprostřed, který používám jako pracovní stolek, tak ten úplně miluju, ten nikdy v životě neopustím.

Základem všeho bytí je tady asi obrovský jídelní stůl.

Ten jsem si taky nechala vyrobit, chtěla jsem dlouhý, velký, aby se k němu vešlo hodně lidí, abychom se všichni mohli sejít kolem něj. Ten stůl toho tolik prožil. Je poškrábaný, má patinu, je v něm obtisknutý život.

Dlouhá chodba k vaší pracovně je vlastně galerií. Jak k vám umění přichází?

Já to potřebuju. Spousta obrazů je od mojí maminky, sochy od táty, sestry, kousky od  kamarádů, které jsem dostala.

Autor: archiv redakce

Sama také socháte a malujete, jsou všechny vaše obrazy barevné?

Jsou spíše barevné, je to momentální inspirace. Nebo se na něco zlobím, vezmu ten štětec a máchnu. Nebo mají kamarádi narozeniny a přejí si ode mě obraz. Tak jim ho namaluju.

Když jsme dneska přišli, vyrušili jsme vás od scénáře, učíte se?

Ne ne, opakuji.

Co teď děláte nejvíc? Socháte, malujete, hrajete nebo chodíte po bazarech a doufáte, že se vám sem ještě něco vejde?

Hraju v divadle, chystám nové texty k písničkám, píšu další knihu, a právě teď jsme měli křest nového  kalendáře Nadace Archa Chantal, příští rok máme 30 let, rekapitulujeme, investovali jsme 60 milionů a realizovali 50 projektů ve státních nemocnicích.

Tedy pracovna je vytížená, ale cestou k ní je záhadný stoleček plný knih.

Pro mě je kniha jako socha, je to umění. Ty staré knihy pro mě mají obrovské kouzlo. Když je skládáte na sebe, vlastně tvoříte nové dílo. Některé jsem četla, jiné mě teprve čekají, ale všechny jsou krásné.

Autor: archiv redakce

Blíží se Vánoce, jak u vás vypadají? Dodržujete tradice?

Respektuji tradice, ale ráda si tvořím i vlastní. Pro mě je důležité, abychom byli všichni pohromadě a aby to doma vonělo Vánocemi. Na dekorace jsem úplně zatížená, je to až kýč, ale já miluju tu vánoční atmosféru.

Co máte na Vánoce k jídlu?

Mořské plody.

Ale ve Francii se přece jí krůta.

Krůta je někdy suchá. My máme mořské plody a ryby, ale co nesmí chybět je český bramborový salát. Léta jsem se ho učila, aby byl podle Bolkovy maminky, a to se mi konečně povedlo.

 

Více o bydlení Chantal Poullain, jak si slavnostně prostřít stůl nebo jak na stavbu falešného krbu, se dočtete v novém vydání časopisu Blesk Hobby, který vychází právě dnes! Zakoupíte ho v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!