Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel oblíbený starosta Jan Neoral (†80). Stál v čele boje proti americkému radaru v Brdech

2. ledna 2023
09:30

Ve věku 80 let v neděli zemřel bývalý starosta a zastupitel Plzeňského kraje Jan Neoral (nez.). ČTK to dnes oznámila jeho dlouholetá partnerka, televizní a rozhlasová scenáristka a dramaturgyně Šárka Kosková. Neoral byl jako starosta obce Trokavec na Rokycansku známý především bojem proti stavbě amerického protiraketového radaru v Brdech.

Neoral stál v čele Ligy starostů proti radaru. Stal se jedním z autorů publikace s názvem Kniha o kótě 718, kde měl americký protiraketový štít stát.

O základně se jednalo přes dva roky. Vybudování radaru v České republice a základny s deseti protiraketovými střelami v Polsku zdůvodňovala americká administrativa tehdy v čele s Georgem Bushem potřebou obrany před potenciální jadernou hrozbou z Íránu. Když v lednu 2007 USA o umístění radaru v Brdech požádaly, obyvatele obcí kolem újezdu to nemile překvapilo a zaskočilo. Od začátku byli proti. Nejrychleji zareagovali právě v Trokavci a 17. března radar v referendu rozhodně odmítli. Následovala referenda či ankety ve většině brdských obcí sousedících s újezdem. Všechna hlasování byla jednoznačná - lidé radar rozhodně odmítli.

Tehdejší vláda Mirka Topolánka stavbu podporovala. S umístěním radaru nesouhlasila levice. Proti byli i členové Greenpeace, kteří kótu na několik týdnů obsadili. V roce 2009 nakonec tehdejší americký prezident Barack Obama v Praze řekl, že pokud Írán ustoupí od vojenského jaderného programu, nebude nutné protiraketový štít vybudovat. Z plánů tak sešlo.

Uživatel_5302055 ( 4. ledna 2023 09:15 )

Velka skoda, ze tu radar nestoji, dnes by nas mohl chranit proti pripadnemu radarovemu utoku z Ruska kterym casto v Rusku vyhrozuji

Zobrazit celou diskusi