Pondělní počasí bude pod vlivem vlnící se studené fronty. Ta přinese velkou oblačnost - zataženo až oblačno a na většinu území postupně déšť nebo přeháňky, na hory srážky většinou sněhové. Po ránu se mohou ojediněle držet mlhy nebo nízká oblačnost a to zejména na východě území. Odpoledne bude od západu docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Odpolední teploty budou opět vysoko - mezi 3 až 7 °C, v Polabí a na jižní Moravě naměříme až 9 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý bude zpočátku dne oblačno až zataženo, místy přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Během odpoledne až polojasno. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 3 až 7  °C. Ve středu bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 6 až 10  °C, na východě kolem 4 °C.

Hyginská zima se letos škrtá

O tomto období naši předci hovořili jako o hyginské zimě – jednom z nejchladnějších období z celého roku. Nic takového ale letos nečekáváme, také víkend přinese teploty vysoko a sněžit bude pouze v horských oblastech. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, jen na horách srážky sněhové. Noční teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 4 až 8  °C. V pátek, kdy startují prezidentské volby, bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 4 až 8  °C.

Také na víkend s pláštěnkou

Změnu v počasí nepřinese ani víkend. V sobotu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 4 až 8  °C. V neděli bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 3 až 7  °C.

Vrátí se v lednu ještě zima?

Poslední lednová dekáda sice bude nejchladnější z celého ledna, ale v nižších nadmořských výškách budou i nadále nejvyšší odpolední teploty stoupat přes bod mrazu, na tzv. ledové dny, tj. celodenní mrazy, to nevypadá.

Promluví i počasí do volební účasti?

I počasí může ovlivnit účast u voleb. Na horách nebudou dobré podmínky pro lyžování – hory jsou téměř beze sněhu a do víkendu to nedoženeme. Účast by tak mohla být vyšší – lidé budou zůstávat na víkend doma a na hory je počasí lákat nebude. To před 5 lety byly na horách skvělé podmínky pro lyžování a lidé utíkali ze šedi nižších poloh na hory.

Video
Video se připravuje ...

Zrádné počasí. Řidička dostala smyk, skončila v lese Policie ČR

Fotogalerie
43 fotografií