Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Plynové sporáky mohou za astma u dětí, říká studie. Co na to český pneumolog?

Autor: ula - 
5. února 2023
05:00

Za téměř každý osmý případ astmatu u dětí ve Spojených státech může znečištění plynovým sporákem, uvádí studie. Autoři výzkumu tvrdí, že mít doma plynový sporák je jako mít doma výfuk od auta. Studie se objevila podle portálu The Guardian v době, kdy administrativa prezidenta Joea Bidena uvažuje, že prodej plynových sporáků omezí a do budoucna zřejmě zcela zakáže. Blesk Zprávy oslovily i českého lékaře, zda jsou obavy z plynových vařičů na místě.

Emise toxických chemikálií a karcinogenů z plynových sporáků vytvářejí vnitřní znečištění horší než automobilová doprava a těžký průmysl. Alespoň to tvrdí nová studie uveřejněná v časopis International Journal of Environmental Research and Public Health. Zároveň upozorňuje, že přibližně jeden z osmi případů astmatu u dětí v USA je způsoben právě znečištěním způsobeným vařením na plynových vařičích.

Tento výzkum přišel v době, kdy administrativa prezidenta Bidena uvažuje, že zavede regulaci prodeje plynových vařičů, případně dokonce jejich zákaz. Momentálně přibližně třetina amerických domácností vaří na plynu a americký plynárenský průmysl tuto metodu dlouho propaguje jako nejčistší a nejúčinnější způsob vaření. 

Podle dalšího výzkumu zveřejněného v loňském roce ze spotřebičů může také unikat

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.