Netřeba se obávat

Lidé se srdečním onemocněním se velice často obávají, že právě sex jim způsobí infarkt. Je pravda, že sexuální aktivita zvyšuje srdeční frekvenci, podobně jako sport. Ale není to něco, čeho by se lidé měli intenzivně obávat.

„Pravděpodobnost prvního infarktu myokardu a zástavy srdce závisí na mnoha faktorech. Roli hraje genetika, životní styl, ovlivnitelné faktory jako je krevní tlak a hladina zlého cholesterolu,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Svěřte se lékaři

Pokud máte jakékoliv problémy, jako je četnější zadýchání, bolest na hrudi, častější nevolnosti, suchý dráždivý kašel, vysoký krevní tlak či cholesterol, je důležité se o všech fyzických aktivitách včetně sexu poradit se svým lékařem.

Pohlavní styk jako běh 

Strach ze sexu není podle kardioložky Kociánové na místě. Průměrná zátěž organismu je při pohlavním styku totiž podobná jako mírný běh kolem domu. Obecně platí, že pokud jste schopni vyjít 2 patra po schodech nebo ujít dva kilometry bez větších fyzických potíží, tak je bezpečné mít i sex. Stejně jako vhodný sport, tak i sex je forma cvičení, která pomáhá posílit srdce a snižovat krevní tlak i stres.

Absence erekce signalizuje potíže

Platí, že poruchy erekce mohou být prvním hmatatelným příznakem hrozícího kardiovaskulárního onemocnění. Muži s erektilní dysfunkcí mají o polovinu vyšší riziko úmrtí, infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Tyto příhody se u nich dostavují průměrně do dvou až pěti let.

„Z toho vyplývá, že k zachování sexuálního zdraví je třeba dbát na kardiovaskulární prevenci včas, a ve spolupráci s lékařem a správným životním stylem co nejvíce oddálit stárnutí cév. Dobrá zpráva nakonec – změna životního stylu, redukce váhy, pravidelné cvičení, zanechání kouření, nasazení pečlivě vybraných léků na tlak a cholesterol mohou míru poruch potence zlepšit,“ uzavírá MUDr. Kociánová.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
4 fotografie