Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pilot Vlk bez povolení hasil požár v Českém Švýcarsku: Tučnou pokutu nakonec nedostane

Autor: jel - 
17. ledna 2023
19:02

Soukromý pilot Jiří Vlk z Havířova pomáhal hasit masivní požár, který 23. července zachvátil Národní park České Švýcarsko. Vlk byl na místě s technikou mezi prvními, ovšem pro hašení neměl potřebná povolení. Úřad pro civilní letectví (ÚCL) Vlkovi za to původně udělil pokutu 100 tisíc korun. Nakonec mu místo této sankce uložil pouze napomenutí, na pilotově vině ale trvá.

Podle serveru Novinky.cz Úřad pro civilní letectví dne 12. ledna dospěl k rozhodnutí, že se Vlk dopustil přestupku z nedbalosti, protože jako velící pilot vrtulníku uskutečnil sérii osmi letů, při kterých prováděl hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko bez povolení. 

Nakonec pilot nemusí uhradit pokutu ve výši 100 tisíc korun, kterou mu ÚCL uložil v říjnu, a má pouze uhradit náklady na přestupkové řízení ve výši 1000 korun. Rozhodnutí není pravomocné a Vlk se proti němu může odvolat. 

Vlk na místo požáru přiletěl na pozvání hasičů, s nimiž má v Moravskoslezském kraji smlouvu, a hašení prováděl zdarma. 

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v minulosti uvedl, že Úřad pro civilní letectví při udělení pokuty jednal zkratkovitě. Měl si podle něj nejdříve vyžádat stanovisko hasičů. „Domnívám se, že ten postup byl principiálně špatný. Samozřejmě se s tím v žádném případě nedá souhlasit,“ uvedl Vlček na počátku listopadu.

Požár v Českém Švýcarsku se podařilo hasičům uhasit po 20 dnech. Oheň zasáhl plochu přesahující 1000 hektarů. Na místě zasahovalo obrovské množství požárníků i letecké techniky, zásah byl velmi komplikovaný.

Video  Policie ČR zveřejnila záběry hasebních prací v Českém Švýcarrsku.  - YouTube/Policie ČR
Video se připravuje ...

Yarda ( 18. ledna 2023 10:26 )

Co tamten požár? Měl povolení, že tam smí hořet?

54231 ( 17. ledna 2023 22:39 )

Úřad pro civilní letectví,vase reakce je pro me nepochopitelna,ten clovek pomahal lidem,daval v sazku svuj zivot,techniku a vy mu jako odmenu chcete naparit pokutu 100.000,-
Co vy ste to za lidi v te komisi,tupci a zahořklý lidi,jinak to nejde ani napsat?.

Jirik-ta ( 17. ledna 2023 20:01 )

ale soudruzi, kdo dobré činí lepšího se dočká. A to platí i pro naši vládnoucí elitu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání