Během pátku, soboty a neděle proběhne v Kongresovém centru několik vystoupení pětice nejlepších světových iluzionistů. Jedním z nich je také mladý Kanaďan Darcy Oake, který má na svém kontě celou řadu působivých úspěchů. V roce 2014 se zúčastnil soutěže Britain’s Got Talnet, kde se probojoval až do finále a díky tomu se z něj stala hvězda světového formátu. Kouzla jej už dostala na celou řadu zajímavých míst, do Prahy ale letos zavítal poprvé, Blesk měl tu možnost jej při té příležitosti vyzpovídat.

Evropu už díky své kariéře projel skrz na skrz, Praha byla tak jedno z posledních měst, které mu z evropských metropolí zbývalo navštívit. „Je to tu úžasné, moc se mi tady líbí. Někdy se sem určitě musím vrátit a pořádně si město prohlédnout. Jsem tady už deset dní, ale hodně času trávíme přípravou vystoupení,“ říká Darcy. Ačkoliv zatím neměl příležitost ochutnat českou kuchyni, světoznámé české pivo si nemohl nechat ujít. „Samozřejmě pivo je fantastické, to byla jedna z prvních věcí, co jsem po příletu udělal – šel na pivo,“ říká s úsměvem.

Svá kouzla předváděl divákům z různých koutů celého světa, ale všechny si dokáže získat stejně. „Na magii je úžasné, že není potřeba mluvit stejnou řečí, kouzla jsou univerzálním jazykem. Samozřejmě, že každé publikum se nějak liší a na různé věci reaguje jinak, ale nemyslím si, že to souvisí s tím, odkud ti lidé pochází. Sleduji, jak reagují, a podle toho občas přizpůsobím třeba svůj projev, nebo například některé vtípky,“ vysvětluje Darcy.

Magie na rande

Právě pro schopnost dostat se lidem do hlavy a číst jejich myšlenky jsou iluzionisté známí, Blesk se proto Darcyho zeptal, zdali si touto schopností někdy pomohl na rande. „Samozřejmě! Tedy, v současnosti už mám manželku, ale kdysi dávno jsem to dělal pořád. Pochopitelně si před někoho nesednete a neoznámíte mu, že mu jdete číst myšlenky, ale v průběhu konverzace zkrátka pozorujete různé náznaky a tak podobně. Ale jako kouzelník nemohu prozradit svá tajemství,“ odpověděl s nadsázkou Darcy.

Ačkoliv Darcy mezi diváky nedělá velké rozdíly, jedno publikum pro něj přeci jen bylo velmi výjimečné. Na devadesáté narozeniny královny Alžběty si jej totiž pozvala královská rodina do Windsorského paláce, kde s nimi společně také povečeřel. Pro mladého umělce to podle jeho slov byl jeden z životních cílů. „Bylo to neuvěřitelné, bylo tam asi 80 členů královské rodiny a byla to velmi soukromá akce, žádní novináři, žádné kamery. Měl jsem dokonce tu možnost s ní krátce mluvit, bylo to opravdu šílené, je s tím spojen celý protokol pravidel, co se smí a nesmí,“ zavzpomínal. I přes to, že si tím splnil jeden ze svých snů, není si jistý, jestli to je jeho největší životní úspěch.

Na rozdíl od některých svých kolegů se Darcy příliš nevyžívá v nebezpečných a adrenalinových představeních: „Dříve jsem to dělal, různé věci pod vodou a tak dále, ale časem jsem pochopil, že mi to nestojí za ten stres. Protože když se kouzelník rozhodne udělat něco nebezpečného, musí to být skutečně na hraně, aby to publikum zaujalo. Vždycky jsem na to myslel celý den dopředu a zkrátka jsem se rozhodl, že to nemám zapotřebí.“ S postupem času je navíc potřeba nebezpečí těchto kousků eskalovat, aby diváky dostatečně šokovalo. Darcy proto připouští, že celé kouzelnictví jako obor se časem stává víc a víc nebezpečným, podotýká ale, že na druhou stranu mají umělci k dispozici lepší technologie, které toto nebezpečí zase trochu kompenzují.

Když se kouzlo protáhne

Darcy Oake patří mezi ty nejlepší iluzionisty na světě, ale i takový kalibr, jako je on, občas zaváhá a stane se, že se do představení vloudí chybička, nebo se něco nepovede. V takové chvíli je podle něj klíčové nedat na sobě nic znát a pokračovat, jako by se nic nestalo. „V tom mají kouzelníci výhodu, publikum totiž nikdy neví, co se bude dít dál. Není to jako u zpěváka, který zpívá, a když zapomene text, je to okamžitě patrné. Magie je založena na překvapení, takže já spíš, než že se kouzlo nepovede, říkám, že se kouzlo protáhne,“ vysvětluje Darcy. Při představování nebezpečnějších kousků může v takové situaci jít i o zdraví. I Darcymu se pár bolestivých zranění přihodilo, při jednom z představení například z výšky špatně upadl na záda, nebo si vyvrknul kotník. I v takových situacích se mu ale podařilo zachovat chladnou hlavu a situaci důstojně zvládl a představení dokončil.

V Kongresovém centru jej budou moci diváci vidět po boku dalších čtyř světoznámých iluzionistů v rámci vystoupení s názvem C’est la Magie. Premiéra proběhne už dnes 27. ledna a následně se bude vystoupení několikrát během tohoto víkendu opakovat. Společně s ním se divákům na pódiu se svými triky představí také Luis de Mates z Portugalska, Yu Hojin z Jižní Koreje, James More z Velké Británie a Enzo Weyne z Francie.