Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boj o život turisty na visutém mostě v Dolní Moravě: Sněhová bouře vyřadila vrtulník!

Autor: rc - 
6. února 2023
10:38

Dramatická záchrana se odehrála v sobotu 4. února v horském areálu Dolní Morava. Na nejdelším visutém mostě pro pěší zkolaboval polský turista (73). Na místo vyrazili záchranáři horské služby a rovněž tam letěl vrtulník. Ovšem ten kvůli sněhové bouři nemohl přistát. Záchranáři tak muže museli transportovat na kanadských saních.

Boj s časem v sobotu 4. února sváděli horští záchranáři v horském areálu Dolní Morava. Na „Mostě času“ zkolaboval třiasedmdesátiletý Polák. Na místo se rozjeli záchranáři horské služby a rovněž byl povolán do akce vrtulník.

„Záchranáři z Horské služby České republiky byli během několika minut na místě. Ve výšce více jak 1000 m. n. m. ihned zahájili nepřímou srdeční masáž, chvíli to dokonce vypadalo velmi špatně,“ popsal dramatickou záchranu na Facebooku hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Dispečer Horské služby Jakub Fabián uvedl, že zásah komplikovala sněhové bouře. Kvůli ní nemohl přistát záchranářský vrtulník. „Muže jsme museli transportovat z hřebenu na kanadských saních. Na nich ležel pacient a na něm de facto seděl záchranář, který musel i za jízdy provádět srdeční masáž,“ popisuje zásah. „Jednalo se o velmi složitou situaci a velmi raritní záchranářský postup, ke kterému nás donutily klimatické podmínky. Provádět srdeční masáž na jedoucích kanadských saních je velmi obtížné,“ říká zasahující záchranář Filip Tomanec. Muž byl následně převezen do nemocnice v Ústí nad Orlicí.

harpyje ( 6. února 2023 10:49 )

Prej "na vysutem moste", no fuj! Je to od slova viset, tudiz visuty most pisalku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání