Jsou měkounké, voňavé, s vrstvou lahodné náplně. „Nejtradičnější jsou jednodruhové s drobenkou, dělám vždycky takto dva, tvarohový a povidlový nebo makový. A pak ještě dva různě zdobené,“ vysvětluje svou zvyklost Markéta Chovancová.

Na 4 frgály:

Těsto: 500 g hladké mouky, 50 g másla, 70 g sádla, 240 ml mléka, 2 žloutky, 20 g droždí, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetka soli.

Tvarohová náplň – smícháme v misce: 500 g tvarohu v alobalu (to jsou 2 balení), 2 vejce, 2 vanilkové cukry, 140 g cukru moučka, půl balení vanilkového pudinku (nevařit, jen vysypat), můžeme dát i citronovou kůru nebo pravou vanilku.

Maková náplň - smícháme a krátce svaříme v rendlíku: 200 g mletého máku, 250 ml mléka (i více, podle konzistence), 2 lžíce cukru moučka, 1 lžička skořice.

Povidlová náplň - smícháme: 450 g povidel, 1 lžíce rumu, 1 lžička perníkového koření, cukr moučka podle chuti.

Drobenka: 100 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g cukru moučka, špetka soli

Postup:

  • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme část cukru, promícháme, poprášíme lžičkou mouky, přikryjeme a necháme 10 minut vzejít kvásek. Prosijeme mouku do mísy, po okrajích osolíme, doprostřed vlijeme vzešlý kvásek z droždí, přidáme zbytek cukru, žloutky, promícháme. Přidáme změklé máslo a sádlo a uhněteme v nelepivé hladké pružné těsto. Přikryjeme potravinářskou fólii nebo vlhkou utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.  
  • Mezitím si připravíme náplně. Pokud chcete dělat jednodruhové frgály, vyberte si dvě. Pokud chcete kombinované, jako chodský, dejte všechny.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl zakulatíme, rozválíme/vytvarujeme na tenkou placku v průměru cca 30 cm, přemístíme na plech s pečicím papírem, naznačíme prsty okraje.  „Okraje potřeme žloutkem a dáme náplně. Na jednodruhové frgály stačí rozetřít, zdobené je lepší nanést přes pytlíky,“ radí Markéta Chovancová alias Markéta v troubě.
  • Posypeme drobenkou a pečeme postupně v předem vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 20 minut. Ihned po upečení potřeme okraje a pokapeme náplň asi dvěma lžícemi rozpuštěného másla. Můžeme přidat i trochu rumu

Video
Video se připravuje ...

Masopustní koblížky Videohub ženských webů

  • Fotogalerie
    4 fotografie
  •