Josef byl vždy aktivní člověk plný energie. Jezdil na kole, lyžoval, chodil na procházky, tančil…Užíval si života s manželkou Miladou a dětmi. Po osudné návštěvě na ORL a měsíci léčení se ale nic nezlepšilo, spíše naopak. „Měl pocit zadní rýmy a jeho stav se horšil,“ popisuje Josefova žena Milada. Přes kolečko několika lékařů nakonec její muž doputoval až do nemocnice v Motole, kde mu lékaři před dvěma lety diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu (ALS).

Bolestná diagnóza

Jde o neurodegenerativní onemocnění, při kterém postupně ochabne veškeré svalstvo v těle. Nemocný časem ztratí schopnost mluvit, polykat i samovolně dýchat. Je odkázán na péči ostatních. Prognóza této nemoci je velmi krutá a neúprosná.

Po zlé diagnóze se Josefovi i jeho rodině zhroutil celý svět.  Pan Josef se dostal do péče psycholožky a začal s Miladou a dětmi přijímat skutečnost jaká je a jaká bude. Loni v červenci byl také připojen na umělou výživu, protože již nebylo možné jíst a pít běžným způsobem.

Dýchá pomocí přístrojů

A zdravotní stav pana Josefa se dále zhoršoval. „Bohužel na konci loňského roku došlo k neschopnosti dýchat, a tak muselo dojít k připojení na plicní ventilaci. Při hospitalizaci v Mladé Boleslavi na oddělení ARO dostal ještě oboustranný těžký zápal plic,“ popisuje paní Milada s tím, že její muž byl dlouho v umělém spánku.

Josef nakonec tento boj zvládl a byl přesunut do následné péče do Neratovic, odkud by co nejdříve chtěl být přeložen domů, kde by se o něj spolu s domácí péčí starala jeho žena. Po připojení na tracheostomii totiž už potřebuje nepřetržitý dozor.„Psychicky na tom teď není úplně nejlépe, už chce domů, což se snad do dvou týdnů podaří,“ přiblížila pro Blesk situaci také dcera pana Abraháma Lucie.

Táta patří domů

 Rodina na pomoc pro svého nejdražšího založila sbírku na dobročinné platformě Donio. „Chtěli bychom všem ze srdce moc poděkovat za to, že si našli čas věnovat se úplně cizím lidem a cizím problémům. Každého, kdo jakkoliv pomohl, si nesmírně vážíme. Je pro nás teď opravdu klíčové získat pro taťku finanční pomoc,“ vysvětluje Lucie.

Na co konkrétně budou finance ze sbírky použity? „Jde především o financování stropního zvedáku, který je vyčíslený cca na 450 tisíc. Případně pak rehabilitace, pomoc při financování vozidla, pomůcek a dalších věcí, které budou sloužit k usnadnění života celé rodiny,“ dodávají zakladatelé sbírky a Josefovi nejbližší.

Pacientům pomáhá  ALSA

Spolek ALSA je organizace sdružující pacienty a profesionály se zájmem o ALS. Jedná se o unikátní projekt, který realizuje jako jediná organizace v České i Slovenské republice. Posláním je pomáhat pacientům poradenstvím, konzultacemi vhodných terapií, vytvořením specializované půjčovny pomůcek, rekondičními pobyty, výjezdy specialistů do domovů nemocných aj. Největším cílem projektu je vytvoření specializovaného centra pro tyto nemocné, jako je to v jiných zemích.

 

Video
Video se připravuje ...

Zákeřná ALS: Úvahy o eutanazii přicházejí jako první. Pojišťovny jsou pomalejší než nemoc, říká Bezuchová Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií