Do čtvrtka bude počasí u nás pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, jejíž střed se bude z Evropy střední přesouvat k východu. Němci tuto oblast vysokého tlaku vzduchu nazvali Feuka. Konec týdne přinese přechody frontálních systémů a větrné počasí. Nárazy větru se budou pohybovat i v nížinách kolem 55 km/h. Výhledy počasí do konce února už návrat zimy zavrhly – i nadále bude větrno a nejvyšší odpolední teploty kolem 8 °C. Promluví do počasí u nás rozpad polárního víru?  

Počasí od pondělí do čtvrtka bude psát hodně podobný scénář – v noci a po ránu musíme na většině území počítat s nízkou oblačností, tak se bude během dne rozpouštět místy na jasno až polojasno. Po ránu se mohou ojediněle tvořit i mrznoucí mlhy. Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat mrholení. Kvůli nízké oblačnosti a mlhám pozor na sníženou dohlednost.

V pondělí ráno očekáváme mlhy nebo nízkou oblačnost, postupně od jihozápadu polojasno nebo jasno. Ojediněle se mlhy udrží po celý den. Večer se budou mlhy opět tvořit. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji – mezi 3 až 4 °C.

V úterý bude po ránu místy nízká oblačnost, během dne polojasno nebo jasno. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

Ve středu bude po ránu místy nízká oblačnost, během dne polojasno nebo jasno. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

Počasí se začne „lámat“ ve čtvrtek

Ve čtvrtek bude po ránu místy nízká oblačnost, během dne polojasno nebo jasno. Večer začne od severozápadu oblačnosti přibývat. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

V pátek bude oblačno až zataženo, na většině území  déšť nebo přeháňky. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. A bude větrno. I přes to, že i víkendové odpolední teploty budou stoupat až na 10 °C, pocitovou teplotu bude snižovat vítr. Převládat bude oblačno, přechodně až polojasno, místy musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor i se sněhovými. Ranní teploty budou zůstávat nad bodem  mrazu, odpolední se zastaví mezi 5 až 10 °C.

Kolaps polárního víru

Polární vír je cirkulace studených větrů s rychlostí i přes 250 km/h, vysoko ve stratosféře (sahá až do 50 km) nad Arktidou. Na počasí na severní polokouli může mít vliv během zimního půlroku tím, v jaké je „kondici“. Zda oslabuje, zesiluje, nebo se zhroutí. Polární vír na počasí při zemi nepůsobí přímo, ale jeho změny mohou ovlivnit sílu tzv. tryskového proudění. Jde o rychlé proudění ve výšce asi 8 až 11 km nad zemí, které míří ze západu na východ (proto je let z Ameriky do Evropy kratší než opačným směrem). Rychlé proudění tvoří určitou bariéru, která odděluje mrazivý arktický vzduch od vzduchu nad našimi zeměpisnými šířkami.

Velmi zjednodušeně lze říci, že silný polární vír znamená silné tryskové proudění. Naopak, když polární vír slábne, tryskové proudění slábne rovněž a začíná se vlnit. A právě mezi jednotlivými vlnami mohou od severu či severovýchodu do Evropy proniknout větry, které v zimě přinášejí velmi studený vzduch z Arktidy nebo ze Sibiře.

Nyní dochází k náhlému stratosférickému oteplení, kdy polární vír velmi zeslábne, nebo se zcela rozpadne. Důsledkem je rychlé oteplení vysoko ve stratosféře (mezi 10 až 50 km) až do 50 °C za několik dní a změna směru proudění větru. Efekt tohoto jevu se pak projevuje v nižších vrstvách atmosféry, kde oslabí tryskové proudění. To, jak víme, může ovlivnit vpády arktického vzduchu. V současné době dokážeme spolehlivě předpovídat jednotlivá náhlá stratosférická oteplení zhruba týden dopředu. Poté obvykle trvá několik týdnů, než se prostřednictvím tryskového proudění projeví jeho dopady na počasí u nás. Proto jsou v tuto chvíli obavy z náhlého efektu na naše počasí zatím zbytečné! Nicméně by počasí v Evropě mohlo ovlivnit začátkem března. Výhledy počasí zatím počítají s podprůměrnými teplotami pro severní Evropu a Velkou Británii.