O své přežití v současné době bojují dvě pobočky České pošty na Malé Straně, přitom celkově jsou tu jen čtyři. Malostranští se na začátku roku dozvěděli, že Česká pošta v následujících měsících chce zrušit poštu v Josefské, v delším časovém horizontu pak i poštu na Újezdě. Aby toho nebylo málo, skončit by měla i pobočka na druhé straně řeky, v Kaprově ulici.

Důvody jsou jednoduché, pobočky nevydělávají, pro Českou poštu jsou tedy ztrátové a nevyplatí se je provozovat. Navíc pobočka v Kaprově ulici sídlí v soukromém objektu a nájem je pro Českou poštu příliš vysoký, platí zde půl milionu, takže je tato pobočka ideálním adeptem na splnění ministerstva vnitra, že Česká pošta má hledat úspory v rozpočtu.

Místní ale situace vůbec netěší a zasáhnout se tedy rozhodla i radnice. „Koncem minulého týdne se nám podařilo domluvit společné jednání na generálním ředitelství České pošty, abychom se pokusili vyjednat možná řešení pro zachování poboček České pošty na Malé Straně a Starém Městě. Jednání bylo věcné, konstruktivní a z pohledu Prahy 1 úspěšné,“ informoval zastupitel a předseda Komise obchodu a služeb Prahy 1 Martin Motl (Rezidenti 1).

Josefská skončí v červnu

Zástupci pošty potvrdili to co už bylo řečeno. Přestože se pobočka v Josefské nachází v magistrátním objektu, neměla Česká pošta zájem o to, prodloužit nájem. Navíc bude budova procházet kompletní rekonstrukcí.

Pobočka je podle analýz České pošty prodělečná ve všech směrech. Bylo nám jasně řečeno, že prostory v Josefské jsou pro ně ekonomicky a systémově neudržitelné - tzn., že tyto prostory jsou pro ně nevhodné a už je nechtějí,“ řekl Motl. Zastupitelům se nicméně podařilo s českou poštou domluvit alespoň na tom, že pobočka neskončí posledního února, jak bylo původně v plánu, ale zůstane až do konce června.

„U pošty Praha 011 v Josefské ulici v Praze máme opravdu nájemní smlouvu do 30. 6. 2023. Budova, v níž je pošta v nájmu bude procházet rozsáhlou rekonstrukcí a majitel (Magistrát hl. m. Prahy) avizoval, že vzhledem k plánům na rozšíření školy již neprodlouží České poště nájemní smlouvu. Česká pošta proto jedná s městskou částí Prahy 1 a hledá vhodné prostory, aby nedošlo k omezení poskytování poštovních služeb v této lokalitě,“ sdělil Blesku mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Zachrání situaci „Pošta partner“?

Praha 1 se s Českou poštou domluvila na zachování jednopřepážkové pobočky pošty na Malé Straně formou realizace projektu „Pošta partner“. Podle Motla by „Praha 1 v případě přijetí dodala nebytový prostor, Česká Pošta logistiku, vybavení školení a know how. Otázkou by byl provozovatel. I zde jsou dvě varianty. Jednalo by se buď o zaměstnance úřadu, na kterého by Česká pošta finančně přispívala dle počtu otevíracích hodin. Nebo by se jednalo o třetí stranu, smluvního partnera, kterého by Česká pošta doporučila. Máme už vytipovaný vhodný bezbariérový nebytový prostor s dobrou dostupností MHD.“ S těmito výsledky jednání půjdou nyní zastupitelé na jednání rady městské části, začátkem března by se pak s ředitelstvím pošty měla sejít i starostka Terezie Radoměřská (TOP 09).

Video
Video se připravuje ...

Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně Videohub

Fotogalerie
8 fotografií