Sledujte radar Blesku

„Bude docházet k lámání větví a vývratu stromů na podmáčené půdě. Vítr a déšť bude na horách způsobovat rychlé odtávání sněhové pokrývky,“ uvedli meteorologové. Varují také před poškozením lesů a stromů a menšími škodami na budovách, lidé by si měli dávat pozor na větrem unášené předměty a zlomené větve. Opatrní mají být řidiči, na horách by lidé měli omezit túry a nechodit na hřebeny.

Výstraha před silným větrem do dnešního pozdního večera zahrnuje celé území České republiky s výjimkou podhorského pásu od Roudnice nad Labem po Semily, Zlínského kraje a východní části Jihomoravského kraje včetně Brna. Odpoledne už bude foukat téměř na celém území. „Na konci víkendu bude vítr zvolna slábnout. Výstrahu budeme podle potřeby upřesňovat,“ uvedli meteorologové.

Stromy na tratích

Kvůli spadlému stromu byl dnes ráno zastaven provoz vlaků na regionální železniční trati mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem na Šumpersku. Strojvedoucí osobního vlaku tam zastavil soupravu včas před spadlým stromem. Omezení provozu má trvat do 10:30, informovaly na svém webu České dráhy.

Po víc než 18 hodinách se kolem půlnoci částečně obnovil provoz na dvoukolejné železniční trati u Stráže nad Ohří na Karlovarsku, kde stromy potrhaly troleje. ČTK to dnes řekl Pavel Tesař ze Správy železnic. Bez omezení vlaky začaly jezdit kolem 07:00, vyplývá z webu Českých drah.

Pozor na tání sněhu

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až 70 kilometrů v hodině čeká ČHMÚ během dneška nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území. Výstrahu dnes aktualizovali meteorologové.

Varování před prvním, tedy nejnižším stupněm povodňové aktivity platí od dnešních 11:00 pro okolí Žďáru nad Sázavou a Poličky, večer se výstraha rozšíří také na příhraničí na jihu od Sušice po Trhové Sviny a na severu od Tanvaldu a Železného Brodu po Šumperk. Na povodňovou bdělost se vodní toky mohou dostat také na Vsetínsku. Na prvním stupni povodňové aktivity byla kolem 11:30 řeka Sázava ve Žďáru a v blízké obci Sázava.

Povodňová výstraha platí do nedělních 18:00. „Vzestupy budou pokračovat až do zítřejších (nedělních) odpoledních hodin, kdy by se situace v důsledku ochlazení měla postupně stabilizovat,“ uvedl Štefan Handžák z ČHMÚ. Lidé by se neměli v oblastech s povodňovou výstrahou pohybovat v korytech toků nebo jezdit na lodích. Kvůli zvýšenému odtoku vody z krajiny se v podmáčené půdě může snížit stabilita stromů, varovali meteorologové.

Teplotní rekordy

Teplotní rekordy padají jeden za druhým. Na jižní Moravě v Dyjákovicích a v Lednici je 15 °C, v Brně-Tuřanech 14 °C, v Praze-Karlově 13 °C. Vzhledem k silnému větru jsou ale pocitové teploty výrazně nižší – v Praze-Karlově se nárazy větru pohybují na 90 km/h, na zbytku území nejčastěji od 50 do 70 km/h. Během noci se nárazy větru na Sněžce zastavily až na 176 km/h, což je zatím nejsilnější síla větru letos v zimě. Příští víkend ale zřejmě ještě vrátí sněhové vločky i do nížin. Zima ještě své poslední slovo neřekla.

Během noci se nárazy větru na Sněžce zastavily až na 176 km/h, což je zatím nejsilnější síla větru letos v zimě.

Až během nedělního odpoledne se po přechodu studené fronty začne od severu ochlazovat a déšť se bude od cca 600 m měnit na sněžení. Nicméně ochlazení bude pouze přechodné. Výraznější zlepšení sněhové situace na hory nepřinese ani počátek příštího týdne – teploty budou zůstávat vysoko. Výrazné ochlazení očekáváme až příští víkend, kdy se sněhové vločky ojediněle vyskytnou i v nížinách. Zima ještě své poslední slovo neřekla.

V neděli nás čeká převážně zataženo, k večeru bude od severu oblačnosti a srážek postupně ubývat. Zejména ráno a odpoledne očekáváme vydatnější srážky na severu, během dne bude pršet na většině území. V průběhu dne se bude od severu postupně ochlazovat, tím bude také klesat hranice pro sněhové srážky, zítra se tak ukáží sněhové vločky postupně také v polohách od 600 - 700 mnm. Od severu se bude během dne ochlazovat – v severní polovině území bude nejtepleji dopoledne či v poledne, poté teplota půjde dolů. Odpolední teploty se budou pohybovat od 6 do 11 °C, na jihu Moravy bude až 13 °C.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4.2:2022) Policie ČR

Fotogalerie
35 fotografií