Pátek přinese zlom. Studená fronta ukončí předjarní charakter počasí a na víkend vrátí do Česka zimní počasí se vším všudy. V pátek během odpoledne a večera bude od severozápadu docházet k dalšímu přibývání oblačnosti a večer se od vyšších poloh déšť začne měnit na déšť se sněhem a sněžení. Před frontou ještě odpolední teploty vystoupí na 9 až 13 °C.

Víkend vrátí do Česka sněhové vločky

O víkendu se musíme připravit na citelné ochlazení - vytahovat budeme opět zimní oblečení. Výrazně nadprůměrné teploty, které na našem území panovaly poslední dva týdny, se ale jen vrátí k únorovému dlouhodobému teplotnímu normálu. V sobotu bude zataženo, místy sněžení, na jihovýchodě území i déšť se sněhem nebo déšť. Na horách sněžení četnější. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty -1 až 3 °C, na jižní Moravě 5 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti kolem 45 km/h, v Krušných horách kolem 70 km/h.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky. Na horách sněžení. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -2 až 2 °C, na jižní Moravě 4 °C.

Zima v Česku
Autor: Blesk: Martin Pekarek

Konec února bude ve znamení studených rán

Od pondělí bude oblačnosti i srážek ubývat. Díky malé oblačnosti ale budou rána pořádně studená. V pondělí bude polojasno až oblačno, na horách místy sněhové přeháňky. Ranní teploty -2 až -7 °C, ojediněle až -9 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. V úterý bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty -2 až -8 °C, ojediněle až -10 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Ve středu, na první meteorologický jarní den, bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty -1 až -6 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Na horách napadne i 60 cm sněhu

Z návratu zimy se mohou radovat milovníci zimních sportů. V posledním týdnu sněhová pokrývka z hor rychle odtávala - na Šumavě na Velkém Javoru odtálo přes 30 cm sněhu, v Krušných horách na Přebuzi 25 cm a v Krkonoších v Obřím dole 20 cm. O víkendu napadne nejvíce sněhu v Krkonoších a v Krušných horách, a to až 30 cm, na Šumavě 10 cm, v Jeseníkách 20 cm a v Beskydech 5 cm.

Fotogalerie
40 fotografií