Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hudební festivaly v Česku: Na co se těšit v roce 2023

Autor: Jiřina Sivcová, urw - 
13. dubna 2023
16:15

Léto patří v Česku opět hudebním festivalům. První festivaly přitom proběhnou už v květnu. Akcí, kam přijíždí ty největší zahraniční i české hvězdy, je rok od roku více, a na své si tak přijde každý. Podívejte se, kdy se jednotlivé akce konají a kde zahrají vaše oblíbené kapely.

United Islands

  • 5.–6. 5. 2023
  • Praha, Střelecký ostrov, Janáčkovo nábřeží, Dětský ostrov, Portheimka

Letošní dvacátý ročník festivalu United Islands se nese ve znamení Pravdy a Lásky, boje proti dezinformacím, udržitelnosti a diverzity. Na několika pražských ostrovech a v části Prahy 5 vystoupí až 70 nových hudebních objevů z 15 zemí celého světa. Těšit se můžete také na nehudební program s názvem Ostrovy Inspirace. Ten zahrnuje spoustu přednášek, workshopů, diskuzí apod. Tímto hudebním festivalem se každoročně otevírá letní festivalová sezóna v Praze.

Metalfest Open Air

  • 2.–4. 6. 2023
  • Plzeň, amfiteátr Lochotín

Mezinárodní metalový festival Metalfest Oper Air můžete navštívit také v Chorvatsku, Německu, Švýcarsku nebo Rakousku. V České republice se první ročník konal už v roce 2009 a nyní na něj zavítá více než 10 000 fanoušků z více než 27 zemí světa. Na programu letošního ročníku tohoto vyhraněného hudebního festivalu zazní kapely Powerwolf, Arch Enemy, Behemoth, Testament, Avatar, Stratovarius, Insomnium, Annisokay, Crypta, Sebastien nebo Redsphere.

Rock for People

  • 8.–11. 6. 2023
  • Hradec Králové, Park 360, letiště

Jeden z největších českých rockových koncertů v České republice Rock for People představí více než 60 hudebních skupin z celého světa. Žánrově tento festival pojme rock, rap, pop-punk, punk-rock, metal, funk, hip-hop, techno a mnoho dalších. Těšit se můžete na kapely Slipknot, Architects, Simple Plan, Machine Gun Kelly, Billy Talent, The 1975, Papa Roach, X Ambassadors, Muse nebo Incubus. Z českých a slovenských interpretů se představí například Aiko, Annabelle, Václav Neckář & Bacily, Bratři, Radosta, Kašpárek v rohlíku nebo Kluci.

Votvírák

  • 16.–18. 6. 2023
  • Letiště Boží Dar - Milovice

Festival Votvírák každoročně představuje především české a slovenské interprety různého hudebního zaměření. Primárně zazní rockové, popové a hiphopové písně. Na své si letos poprvé přijdou také milovníci House a Tech House. Zazní hudební tvorba skupin Lucie, Škwor, Buty, Žlutý pes, Chinaski, Děda Mládek Ilegal Band, Iné kafe, Pokáč, Sto zvířat, Wohnout nebo 58G. Své umění předvede také několik DJů, jako třeba Lucca, Landchi, Orbith nebo Rio.

Metronome Prague

  • 22.–25. 6. 2023
  • Praha, Výstaviště Praha

Již 6. ročník jednoho z největších festivalů, který se koná přímo v Praze, pojme letošní rok více než 300 umělců na celkem 8 samostatných scénách. Ať už se vám líbí jakýkoliv hudební žánr, zde si jistě přijdete na své. Nespoutanou show vám předvede skupina M83 nebo Moderat. Představí se také Editors, White Lies, Aurora, Jamiroquai, Tove lo nebo francouzská šansoniérka Zaz. Z česko-slovenské hudební produkce uslyšíte na Metronome Prague například Janu Kirschner, Midi Lidi, Zrní, Silver Spoons či MYDY.

Mighty Sounds

  • 23.–25. 6. 2023
  • Tábor, letiště Čápův dvůr

Třídenní letní hudební festival, kde můžete slyšet především punkové, punkrockové, ska, hardcorové, rockabillyové, reggea nebo indie rockové písně. Většina účinkujících je ze zahraničí. Mezi největší taháky Mighty Sounds patří kapely Rancid, Black Flag, Enter Shikari, The Interrupters nebo DUB FX. Českou scénu zastupují například The Rocket Dogz, Houba, Nežfaleš, Rabies nebo SPS.

Beats for Love

  • 5.–8. 7. 2023
  • Ostrava – Vítkovice, důl Hlubina

Elektronická hudba zní na festivalu Beats for Love ve všech zákoutích. Je to největší letní hudební festival tohoto zaměření ve střední Evropě. Letošní ročník je v pořadí už desátý. Představí se mnoho zahraničních hvězd – Hardwell, Tiësto, Sigma, Netsky, Koven, Mefjus, Metrik, Mark Knight, Maddix, Bexxie, Gary Beck, Klaudia Gawlas či Angerfist.

Masters of Rock

  • 13.–16. 7. 2023
  • Vizovice, areál likérky R. Jelínek

Příznivci rockové a metalové hudby by si neměli nechat ujít největší rockmetalovou událost v České republice. Letošní 20. výročí konání festivalu Masters of Rock slibuje pestrý program. Within Temptation, Europe, Kreator, Amon Amarth, The Hu, Airbourne, Soulfly, Tarja Turunen a mnoho dalších zahraje na několika pódiích v areálu vizovické likérky. Důkazem o úspěšnosti festivalu jsou každoročně vyprodané vstupenky.

Hrady CZ

  • 14. 7. 2023 – 2. 9. 2023
  • Točník – Žebrák, Kunětická hora, Švihov, Rožmberk nad Vltavou, Veveří, Hradec nad Moravicí, Bouzov, Bezděz

Pokud jste příznivci rockové a popové hudby a zároveň milujete také české památky, pak je pro vás festival Hrady CZ jako stvořený. V prostorách 8 vybraných hradů a zámků zazní na dvou velkých pódiích tóny známých českých a slovenských písní. Vystoupí známé hudební skupiny a jednotlivci, jako například Kryštof, Mirai, Kabát, Dymytry, Michal Hrůza, No Name nebo Wanastowi Vjecy. Tento soubor letních hudebních festivalů umožňuje také návštěvu dané kulturní památky vždy zdarma.

Colours of Ostrava

  • 19.–22. 7. 2023
  • Ostrava, areál Dolní Vítkovice

Pořadatelé Colours of Ostrava představí letos už 20. ročník jednoho z nejznámějších českých letních festivalů. Žánrově není festival nijak vyhraněný. V prostorách starých hutí, dolů a železáren v Dolních Vítkovicích zazní mnoho různých interpretů s rozlišným hudebním stylem. Na 19 scénách vystoupí třeba OneRepublic, Ellie Goulding, Burna Boy, Macklemore, Interpol, Kavinsky, LaBrassBanda, Niall Horan, Jacob Collier, Gheist a další. Vychutnat si můžete také úžasná klavírní a divadelní představení, workshopy, filmy a diskuze.

Sázavafest

  • 20.–22. 7. 2023
  • Světlá nad Sázavou, zámecký park

Jedná se o multikulturní evropský festival, který zahrnuje nejenom mnoho hudebních vystoupení, ale také rozmanitý vedlejší program v podobě filmů, divadla, autorských čtení atd. Každý rok jej navštíví více než 20 000 fanoušků, aby si poslechli vystoupení především českých interpretů a kapel. Je zde také prostor pro mladé a zahraniční kapely. Letošní ročník představí Sázavafest oblíbené kapely jako Kryštof, Mirai, Chinaski, Dymytry, Jelen, Michal David, Kateřina Marie Tichá, Traktor, Verona nebo Katarína Knechtová.

Benátská!

  • 27.–30. 7. 2023
  • Liberec, areál Vesec

Benátská! s Impulsem – festival dobré nálady. To je slogan, který se nese napříč celou akcí. Na třech scénách si můžete poslechnout špičku především české a slovenské hudební scény. Vystoupí No Name, David Koller, Mirai, Richard Müller, Turbo, Harlej, Katarína Knechtová, Mňága a Žďorp, Portless, Sebastian, Jaromír Nohavica, Kamil Střihavka, Děda Mládek I. B. Těšit se můžete také na bohatý doprovodný program pro celou rodinu.

Pop Messe

  • 28.–29. 7. 2023
  • Brno – Královo Pole, Areál za Lužánkami

Teprve třetí ročník hudebního festivalu Pop Messe je zacílený na mladou multižánrovou hudbu. Propojuje se zde populární hudba s technologií, vizuálním uměním a urbexem. Mezi umělci, kteří přijali pozvánku na festival, je například Young Fathers, Max Cooper, VTSS, Grove, Lankum, Sonic Boom nebo japonští Dos Monos. Z české scény se představí 58G, Champion Sound, Ventolin, Annet X či P/\ST.

Brutal Assault

  • 9.–12. 8. 2023
  • Jaroměř, pevnost Josefov

Jeden z předních evropských festivalů zaměřených na heavy metal navštěvuje každý rok více než 20 000 návštěvníků z celé Evropy. Všude planoucí oheň, utržené mikrofony, kytary a v každém koutku se rozléhající metalový zpěv – to je festival Brutal Assault. Součástí festivalu je také možnost prohlídky pevnosti Josefov a návštěva několika doprovodných akcí přímo v areálu. Fanoušky potěší kapely Biohazard, Archspire, Beartooth, Deicide, Gatecreeper, Napalm Death, Dying Fetus, Nile, Trivium nebo Hypocrisy.

Vizovické trnkobraní

  • 18.–19. 8. 2023
  • Vizovice, areál likérky R. Jelínek

Tradiční letní hudební festival Zlínského kraje zahrnuje dvě hlavní scény, kde se během dvou dnů představí známé české a slovenské kapely všech žánrů. Festival je koncipován jako projekt pro celou rodinu, proto je součástí také program a koutek pro děti. Můžete navštívit prostory likérky a přihlásit se na známou soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Svou účast na festivalu potvrdily kapely Kryštof, Mirai, Fleret, Horkýže Slíže a Poetika. Představí se také Jarek Nohavica nebo Tomáš Klus.

Zobrazit celou diskusi