V pátek odpoledne se začne od západu ochlazovat, a to velmi výrazně - v noci na sobotu už budou na západě teploty klesat pod bod mrazu a tvořit se může ojediněle náledí.

„Již v pátek večer (dnes) začne zesilovat v západní polovině Čech jihozápadní vítr a měnit se na západní až severozápadní, s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, na horách kolem 110 kilometrů za hodinu,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. „Po půlnoci na sobotu začne vítr zesilovat i na ostatním území, i zde očekáváme podobné hodnoty nárazů větru s výjimkou části Českomoravské vrchoviny a Moravy, kde budou nárazy severozápadního větru i v nižších a středních polohách dosahovat 70 až 90 kilometrů za hodinu,“ doplnili. V západní polovině Čech začne vítr slábnout v sobotu po poledni, kdežto na ostatním území České republiky až později odpoledne a večer.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Výstraha před silným větrem platí už od dnešních 20:00 do sobotních 13:00 pro celý Karlovarský a Plzeňský kraj, většinu Ústeckého kraje a západní části Středočeského a Jihočeského kraje. Od 01:00 v sobotu už platí výstraha pro celé Česko. Kromě dříve zmíněných regionů na západě Čech výstraha končí v sobotu v 19:00.

Meteorologové varují, že kvůli větru mohou padat stromy a větve, což pak může způsobit problémy na silnicích nebo v dodávkách elektřiny. Vítr pak může také působit potíže při řízení aut. ČHMÚ proto doporučuje omezit vycházení a jízdy autem a sledovat meteorologické a dopravní zpravodajství. Lidé by také měli upevnit volně položené věci venku a zajistit okna.

Silničáři kvůli očekávanému zhoršení klimatických podmínek uzavřou pro nákladní dopravu od dnešní půlnoci silnici první třídy 10 od Tanvaldu na Harrachov a dále pak v úseku k hraničnímu přechodu s Polskou republikou. Uzavírka pro auta nad 3,5 tuny bude po celou sobotu tedy až do 23:59. Na webu policie o tom dnes informoval regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský.

„Ostatním motoristům doporučujeme, aby zde při řízení vozidla dbali zvýšené opatrnosti,“ dodal Robovský.

Neděle přinese návrat sněžení

V sobotu bude do Česka proudit studený vzduch od severozápadu, v porovnání s pátečním dnem se výrazně ochladí. Pocitová teplota bude zůstávat pod bodem mrazu. V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky, na jižní Moravě i déšť se sněhem. Na horách sněžení - napadne od 5 do 10 cm sněhu.

Ranní teploty 4 až 0 °C, na západě -4 °C. Denní teploty 0 až 5 °C. Nárazy větru 55 až 90 km/h, slábnout bude během večera. V neděli bude oblačno, občas déšť se sněhem, od středních a během dne od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Hodně srážek přinese i počátek nového týdne

Deštníky budeme potřebovat i nadále. V pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť, na vrcholcích hor zpočátku dne i sněžení. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. V úterý bude oblačno až zataženo, občas déšť, na vrcholcích hor zpočátku dne i sněžení. Nejnižší teploty nad ránem 5 až 1 °C, přes den 8 až 12 °C. Ve středu bude oblačno, občas déšť, od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C, ve dne 4 až 8 °C.

Bude letošní jaro bohaté na srážky?

Sezonní výhledy počasí zatím počítají kladnou srážkovou odchylku od dlouhodobého normálu v Evropě střední pro období tří meteorologicky jarních měsíců - březen až květen. Na našem území měl největší odchylky dosáhnout právě březen, naopak květen už bude srážkově zřejmě normální.

Fotogalerie
53 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Zeman bilancuje: Nuda, provokace. Krev a policie u Kolečka s milenkou! A Lavrov k smíchu. Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters