Například na jižní Moravě - Kuchařovice byl naměřen vítr o rychlosti 97 km/h, Praha-Karlov 82 km/h, Kocelovice 93 km/h, Přibyslav 86 km/h. Silný a velmi silný vítr bude slábnout až během odpoledne od západu. V kombinaci se sněžením se tvoří od vyšších poloh sněhové jazyky. Na horách napadne od 5 do 15 cm sněhu, sněhová pokrývka se může přechodně tvořit i v nížinách. Sněžení bude ustávat také během odpoledne a oblačnost se bude protrhávat až na skoro jasno.

Sledujte radar Blesku

Výrazně se ochladilo – v 7 hodin se teploty pohybují od -2,5 °C na Karlovarsku po 2,5 °C v Holešově. Ojediněle se může tvořit náledí. Po přechodu výrazné studené fronty sem proudí studený vzduch, který nepustí odpolední teploty zpravidla přes 5 °C. Nedělní ráno bude na celém území mrazivé – teploty se budou pohybovat od -3 do -7 °C. Nedělní maxima se zastaví do 7 °C a sněžit bude od cca 400 m nad mořem.

Komplikace v dopravě i odvátý billboard

V Jihočeském kraji byl dnes ráno kvůli větru přerušený provoz vlaků na několika úsecích. Stromy spadly do kolejišť mezi Ražicemi a Táborem a mezi Táborem a Horní Cerekví na Vysočině. Na trati z Českých Budějovic do Rakouska je kvůli poruše trakčního vedení uzavřený úsek Rybník - Horní Dvořiště. 

Cestování na Vysočině dnes ztěžuje silný vítr a sněžení. Hasiči měli od půlnoci přes 30 výjezdů, nejčastěji odklízeli stromy a větve z vozovek. Nejvíc zásahů měli na Jihlavsku. Zraněný nikdo nebyl.

S opatrností jsou sjízdné silnice na severu Čech. Sněží a silně fouká. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny je od půlnoci uzavřená na Jablonecku silnice první třídy 10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska. Silničáři očekávají, že omezení pro kamiony potrvá po celý den až do půlnoci.

Opatrní by měli být motoristé i při cestách po Ústeckém kraji. Ráno havaroval jeden kamion na D8, dočasně uzavřená byla kvůli čerstvě napadenému sněhu silnice 223 v obcích Výsluní a Kryštofovy Hamry na Chomutovsku. V Krušných horách i na Teplicku se místy tvořily sněhové jazyky. Hasiči na Ústecku měli přes noc 17 zásahů kvůli popadaným stromům.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Hasiči v Jihomoravském kraji měli za noc 25 výjezdů v souvislosti se silným větrem. Nejčastěji zasahovali na Brněnsku, uvedl na twitteru mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Nejvíce hasiči řešili popadané stromy, vyjížděli ale i k větrem odnesenému přístřešku nebo spadlému billboardu. 

„Kvůli silnému větru jsme zatím zasahovali asi v deseti případech. Odstranili jsme hlavně spadlé stromy ze silnic. Do jedné zlomené části stromu narazilo v Solnici auto, nikdo nebyl zraněn. V Hradci Králové zabezpečili hasiči plotové dílce s reklamou, které zasahovaly do silnice I/35,“ uvedli okolo 08:00 na webu hasiči Královéhradeckého kraje.

21 zraněných a převrácený autobus

Nejhorší situace panuje v Pardubickém kraji. „Vážná dopravní nehoda se stala na silnici č.43 mezi Březovou nad Svitavou a Brněncem. Autobus tu skončil v příkopu,“ informovali hasiči. Při nehodě utrpělo 21 lidí zranění, z toho dva cestující středně těžké, ostatní byli zraněni lehce. 

„Řidič, ročník 1996, je lehce zraněný. V době dopravní nehody foukal silný boční vítr, je pravděpodobné, že počasí sehrálo roli. Příčiny nehody jsou nicméně v šetření,“ řekla policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Domácnosti bez elektřiny

Kvůli větru je dnes ráno zhruba 4400 odběratelů v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině bez elektrické energie. Důvodem poruch jsou pády větví a stromů na vedení, uvedl v tiskové zprávě Lubomír Budný, mluvčí energetické společnosti EG.D ze skupiny E.ON. 

ČEZ hlásí zhruba 2500 zákazníků bez elektřiny. Nejvíce poruch je na východě Čech a v Moravskoslezském kraji.

V poledne se počet domácností v Česku bez proudu snížil na 6000.

V neděli ještě bude sněžit, v pondělí se oteplí

Ve výškách nad 400 m bude sněžit i v neděli, nebe by ale mělo být zpočátku tentokrát polojasné nebo s nižší oblačností. Přes den by oblačnosti však mělo postupně přibývat. Na jihozápadě území pak přejde ve všech polohách sněžení v déšť. Přes den bude maximálně 6 °C, ojediněle 8 °C, v noci lze očekávat teploty v rozmezí -1 až -5 °C. Vítr bude mírný o maximální rychlosti 6 m/s.

Další teplotní skok přinese hned pondělí – v minimech teploty nebudou klesat pod bod mrazu, v maximech bude až 15 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Počasí komplikuje dopravu v Praze, především na Pražském okruhu (1. února 2023) Aktu.cz

Fotogalerie
47 fotografií