„Od jihozápadu se k nám přechodně rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu. Odpoledne a večer bude přes naše území od západu postupovat teplá fronta,“ předpovídá nedělní počasí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sledujte radar Blesku

V důsledku toho čeká oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno až skoro jasno. Odpoledne a večer od západu postupně místy déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 400 metrů nad mořem sněžení, v jihozápadní polovině území přecházející ve všech polohách v déšť. Nejvyšší teploty by měly být 2 až 6 °C, na jižní Moravě až 8 °C, v 1000 metrech na horách kolem -3 °C, večer na jihozápadě a západě kolem 0 °C. Vítr bude mírný, západní, postupně jihozápadní, o rychlosti 2 až 6 m/s. V nižších a středních polohách se ojediněle může tvořit náledí.

Situace na silnicích

 Na horských silnicích na severu Olomouckého kraje zůstávala dnes ráno místy uježděná vrstva sněhu, někde zledovatělého. Ujetá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem podle silničářů zůstává například na silnici II/457 ve vesnici Travná, která je místní částí Javorníku na Jesenicku. Stejně je tomu i na silnici II/453 v okolí Rejvízu, který je součástí Zlatých Hor na Jesenicku.

Většina vedlejších silnic ve vyšších polohách Pardubického kraje byla dnes ráno sjízdná se zvýšenou opatrností. Na nesolených silnicích zůstávala vrstva sněhu. Řidiči by při jízdě měli být opatrní například v okolí Ústí nad Orlicí, kde na některých silnicích byl po chemickém ošetření rozbředlý sníh, nebo v okolí Chrudimi, kde místní komunikace mohou namrzat.

Na silnicích na Vsetínsku leží dnes ráno zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření a pluhování. Silničáři varují před námrazou u Valašského Meziříčí na Vsetínsku a Petrůvkou na Zlínsku.

Řidiči v Královéhradeckém kraji musí jezdit opatrně především na vedlejších silnicích ve vyšších polohách okresu Rychnov nad Kněžnou, kde leží vrstva sněhu. Horské silnice v kraji jsou po chemickém ošetření většinou mokré. 

Na Vysočině by měli řidiči jezdit opatrně hlavně na Žďársku. Na silnicích nižších tříd je po sobotním sněžení ujetá vrstva sněhu posypaná drtí, hlavní tahy jsou po solení mokré.

Na severu Čech je dnes ráno sníh na silnicích jen v horských úsecích. Teploty byly ráno kolem minus pěti stupňů Celsia, na horách klesly k minus deseti stupňům a v mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách k minus 15 stupňům. 

V pondělí se vrátí vichr

Podobně - oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno - bude vypadat obloha v pondělí, ovšem srážky budou spíše ojedinělé; pravděpodobnější budou  přeháňky na severozápadě Čech - ojediněle tam mohou přijít i bouřky, uvádí ČHMÚ.

A hlavně se v pondělí výrazně oteplí. V noci by už teplota neměla spadnout pod bod mrazu, nejvyšší denní teploty se čekají 10 až 14 °C. 

Zároveň se ale vrátí vítr. Dnes vydaná výstraha meteorologů před silným větrem platí od pondělních 09:00 do úterních 04:00. Týká se především Slezska a severu Moravy, konkrétně celého Moravskoslezského kraje a okresů Jeseník a Šumperk v kraji Olomouckém. V Čechách varují meteorologové před silným větrem na Frýdlantsku.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
51 fotografií