Teplý vzduch, který k nám pronikl od jihozápadu, přímo vyzývá k procházkám či piknikům. Na své si přijdou i vyznavači cyklistiky a in-line bruslení.

Dnes večer začíná jarní rovnodenností astronomické jaro a přinejmenším teploty budou v nejbližších dnech jarní. Do pátku mohou přes den dosahovat až 16 nebo 17 stupňů Celsia.

V Dyjákovicích na Znojemsku ale dnes už naměřili více než 20 stupňů Celsia, letos v ČR poprvé, uvedla Česká televize (ČT).

Sledujte radar Blesku.

„Astronomické jaro startuje v pondělí 20. března ve 22:24 minut, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana a čeká nás jarní rovnodennost,“ prozradila Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Ačkoliv nás žádný výrazný teplotní propad v nejbližší době nečeká, je dobré počítat s občasnými srážkami.

Ačkoli se denní teploty budou blížit dvacítce, obloha zůstane po většinu týdne zatažená. Každý den v tomto týdnu také meteorologové očekávají déšť nebo přeháňky.

O víkendu navíc mohou být přeháňky po ochlazení ve vyšších polohách smíšené nebo sněhové.

Celé období do 16. dubna má být teplotně nadprůměrné. Ranní teploty už budou většinou nad nulou, i když přechodně mohou klesnout pod bod mrazu. „Průměrné hodnoty maximálních týdenních teplot se budou pohybovat kolem 15 stupňů Celsia, přičemž druhý předpovědní týden bude o něco chladnější,“ uvedli meteorologové.

Srážkově mají být nadcházející čtyři týdny většinou v normálu. Průměrný úhrn srážek od 20. března do 16. dubna je v Česku 38 milimetrů. „O něco více srážek, než je obvyklé pro tuto roční dobu, se očekává v posledním předpovědním týdnu od 10. do 16. dubna,“ dodal ČHMÚ.

Jak bude?

Úterý: Polojasno až oblačno, místy přeháňky. Noc 3 až 7 °C, den 12 až 16 °C, na severu a severovýchodě kolem 11 °C.

Středa: Většinou oblačno, místy přeháňky. Noc 3 až 7 °C, den 15 až 19 °C.

Čtvrtek: Oblačno až zataženo, v Čechách místy slabý občasný déšť nebo přeháňky. Noc 6 až 10 °C, den 15 až 19 °C.

Pátek: Převážně oblačno, místy občasný déšť. Noc 7 až 11 °C, den 15 až 19 °C.

Sobota: Převážně oblačno. na většině území přeháňky, nad 1000 m sněhové. Noc 5 až 9 °C, den 10 až 14 °C.

Video
Video se připravuje ...

Zvláštní úkaz na Slovensku: Dálnicí se prohnala písečná bouře Polícia SR - Bratislavský kraj

Fotogalerie
37 fotografií