Ve středu jsme naměřili nejvyšší teplotu v Čechách od začátku roku, doposud si ji držel 1. leden, kdy v Javorníku odpolední teploty vystoupily na 19,6 °C. Na Moravě v Dyjákovicích na Znojemsku ale už v pondělí hlásili více než 20 stupňů Celsia, letos v ČR poprvé, uvedla Česká televize (ČT).

Teploty sledujte na radaru Blesku

Užíváme si výrazně nadprůměrné hodnoty s teplotní odchylkou až 8 °C, odpovídající konci dubna a to díky teplému jihozápadnímu proudění. A teplé jihozápadní až západní proudění bude mít zelenou i během čtvrtečního dne - nejvyšší odpolední teploty budou opět stoupat vysoko - na jižní Moravě i přes 20 °C a zejména tam nejsou vyloučené teplotní rekordy.

Jinak bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Zejména na severu a severozápadě území místy přeháňky. V pátek bude oblačno až zataženo, během odpoledne na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 14 až 18 °C, na jižní Moravě 20 °C.

Víkend přinese mírné ochlazení a citelný propad teplot vzduchu nás čeká počátkem příštího týdne – to se sněhové vločky dostanou i do nížin – zima udeří v plné síle. . V sobotu teploty ještě přes den vystoupají k jarním 15 stupňům, na začátku příštího týdne už se budou držet pod deseti stupni. Příští týden může sněžit ve všech polohách, noční mrazy mohou poškodit rozkvetlé ovocné stromy. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Za studenou frontou, která v pátek přejde přes naše území, k nám bude proudit chladnější a vlhčí vzduch od západu. V dalších dnech se bude přesouvat ze severní nad východní Evropu tlaková níže a kolem ní k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severu,“ uvedl ČHMÚ.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
24 fotografií