V místě, kde dnes na Václavském náměstí hotel stojí, býval starý zájezdní hostinec. Ten v roce 1872 koupil hoteliér Wilhelm Hauner, který přestavbou pověřil známého architekta Josefa Schulce, autora Národního muzea nebo Rudolfina. Hauner pojmenoval hotel U Arcivévody Štěpána, ale hotel v této podobě moc dlouho nevydržel. Už v roce 1905 byl přebudován ve stylu geometrické secese Bedřichem Bendelmayerem, Aloisem Dryákem, Bohumilem Hypšmanem a Janem Letzelem. O bezmála dvacet let později ho koupil hoteliér Karel Šroubek, který hotel přejmenoval podle vlastního jména, a tak v roce 1924 vznikl Grand hotel Šroubek.

Prvorepublikový luxus

Hoteliéru Šroubkovi se podařilo na Václavském náměstí vybudovat jeden z nejluxusnějších hotelů v Evropě. Na počátku nové republiky nebyly pražské hotely příliš valné kvality, a tak Grand Hotel Šroubek mezi konkurencí vynikal o několik tříd. Hotel se tak mohl chlubit vůbec prvním výtahem, elektrickým osvětlením, a dokonce i primitivní klimatizací. Na druhou stranu řada pokojů neměla vlastní sociální zařízení, hosté je sdíleli na chodbě.

V hotelu Šroubek bydlela i řada významných osobností, mimo jiné i Nicolas Winton, kterému se podařilo zachránit stovky židovských dětí před nacisty. Winton přijel do Prahy v roce 1939 a ubytoval se právě v Grant hotelu Šroubek. Odtud vyřizoval veškerou administrativu spojenou s transporty dětí do Velké Británie a organizoval zde také setkání s rodiči dětí, které měly navždy opustit vlast.

Noví majitelé

V padesátých letech byl hotel vyvlastněn a získal jméno Grant hotel Evropa, po revoluci byl hotel rodině navrácen, ta jej ale obratem prodala. Majitelů se zde vystřídalo hned několik, bohužel hotel také značně chátral. S rekonstrukcí hotelu začal v roce 2016 jeho tehdejší majitel, miliardář Václav Skala, později byl hotel opět několikrát prodán. Nyní je ve vlastnictví zakladatele cestovní kanceláře Exim Tours Ferida Nasra.

„Investice do hotelu Evropa je pro mě splněný sen. Současně jsem ale musel zapomenout na ekonomickou stránku věci. Návratnost investice bude třicet let, možná i více,“ řekl Nasr.

Oválná přístavba

Kromě kompletní rekonstrukce probíhá i dostavba hotelu ve vnitrobloku. Architektonické řešení navrhlo uznávané studio DAM.architekti. „Dostavba v prostoru vnitrobloku má tvar elipsy, který vychází z proporcí pozemku a jeho optimálního využití. Vyrůstá částečně z obdélníkové podnože a zelených ploch, které tvoří přízemí a mezanin a ve vyšších patrech je již volná s patřičným odstupem od původního secesního objektu. Původní část s novou je propojena v přízemí a mezaninu,“ popisuje svůj návrh studio DAM.

I fasáda přístavby bude odkazovat na secesní fasádu, kterou vidíme na Václavském náměstí, ta bude citlivě zrestaurovaná. „Nová fasáda byla navržena jako prosklená s velkoplošným potiskem secesním motivem Alfonse Muchy laděným do zlatavé letní barvy,“ uvádí studio DAM.

Jak v původní části, tak v přístavbě budou luxusní pokoje využívající ty nejmodernější technologie, zákazníci si například budou moct dveře otevírat mobilním telefonem. V současné době je v budově jeden kompletně vybavený pokoj, kde se dolaďují i ty nejdrobnější detaily, jako je třeba tíha dveří.

V sedmém patře přístavby pak bude hotelovým hostům k dispozici fitness, bazén s barem, suchá a parní sauna a šatny se sprchami a odpočinkovou místností. Je zde přístup na letní terasu, kam je možné umístit lehátka a která nabízí výhled do okolí. V původní budově bude několik kaváren, restaurací, noční klub, ale také samozřejmě kongresový sál a dalších 6 menších zasedacích místností. První návštěvníci by luxusní hotel Prague W mohli navštívit ještě do konce tohoto roku. 

Fotogalerie
17 fotografií