Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Obraz naprosté zkázy: Tornádo v USA má 26 obětí, o domov přišly tisíce lidí

Autor: tsv - 
26. března 2023
14:30

Tornádo, které se prohnalo několika státy USA, si dle aktualizovaných informací vyžádalo minimálně 26 obětí. Silné bouře v pátek zasáhly státy Mississippi, Alabama a Texas, padaly kroupy o velikosti golfových míčků a úřady varovaly občany před smrtelným nebezpečím. Tisíce lidí přišlo o své domy, které se během několika okamžiků proměnily v hromady suti. Mississippi hlásí nejsmrtelnější bouře za posledních deset let.

„Jste v život ohrožující situaci,“ varovala v pátek národní meteorologická služba. „Létající trosky mohou být smrtelné pro ty, kteří se neuchýlí do úkrytů. Znatelné poškození domů, podniků a vozidel je pravděpodobné a kompletní destrukce je možná.“

„Mé město je pryč,“ řekl pro server SkyNews dotazovaný pan Walker z Mississippi. „Ale jsme odolní a vrátíme se na nohy v plné síle.“ Státy musely do zasažených měst posílat záchranáře, kteří postupně vyprošťovali některé z obětí z trosek domů. V provozu je nyní několik azylů, jež přijímají všechny zasažené katastrofou.

Modlíme se za rodiny i pohřešované

K věci se vyjádřil i prezident USA Joe Biden. „Jill a já se modlíme za ty, kteří v důsledku devastujících tornád v Mississippi ztratili své milované, a za ty, jejichž milovaní se pohřešují,“ uvedl s odkazem na svou manželku Jill.

„Záběry z Mississippi jsou srdcervoucí,“ pokračovala hlava státu. „Ačkoli stále zjišťujeme plný rozsah škod, víme, že mnoho Američanů teď truchlí nejen nad ztrátou své rodiny a přátel, přišli i o své domovy a podnikání.“

Video  Tornádo. Jak si neplést tento nepředvídatelný jev s tajfunem nebo hurikánem  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi