Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nedostatek antibiotik: Česko léky objedná v Jižní Koreji, oznámila Pekarová. Kdy přijdou?

Autor: ČTK - 
31. března 2023
10:55

Česko chce podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) získat léky z Jižní Koreje do příštího podzimu. V současné době se jedná s pěti výrobci antibiotik včetně sirupů pro děti, musí podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka předložit dokumenty ohledně výrobní praxe. Novinářům dnes řekli, že výhodou je i to, že korejské farmaceutické firmy nejsou závislé na subdodávkách z Číny a Indie. Uvedli to po návratu předsedkyně Sněmovny z několikadenní návštěvy Jižní Koreje a Tchaj-wanu.

Podle Pekarové Adamové podporuje českou iniciativu i korejský premiér. „Cílem je dodání antibiotik a dalších léků, které potřebujeme na příští sezonu, ale také to, abychom dál posunuli možnosti korejských výrobců do ČR,“ řekla Pekarová.

Už na příští sezonu by mohlo být z Koreje dodáno podle Dvořáčka několik stovek tisíc balení. V současné době mají dodat dokumentaci o své výrobní praxi, kterou pak posoudí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Nejprve by šlo o mimořádnou dodávku, do budoucna i o standardní postup, kdy léky budou dodávané přímo pravidelně českých distributorům.

„Jsou schopni naprosto bez problémů saturovat nejen Českou republiku, ale celý region,“ uvedl. Kapacity těchto výrobců podle něj dramaticky převyšují kapacity, které by střední Evropa potřebovala.

Pekarová Adamová připomněla, že Jižní Korea je jedním z největších zahraničních investorů v ČR. Do budoucna by se z ní do Česka mohla přesunout i výroba léků. Podle Dvořáčka, který také byl součástí delegace do Koreje, se diskutovalo i o jiných typech léčiv, například pro onkologii nebo nemoci srdce. „Spíš se tady bavíme o oblasti úspor,“ dodal.

Evropských výrobců léků je podle Dvořáčka velké množství, jde o poměrně konkurenční prostředí. Chce proto společně s ministerstvem průmyslu připravit analýzu trhu a případné pobídky pro korejské výrobce.

Do letošního podzimu chce mít Válek schválenou novelu zákona o léčivech, která výrobcům dává povinnost držet u všech léků dvouměsíční zásobu. Farmaceutické firmy návrh kritizovaly, podle nich povede ke zvýšení cen léků pro pacienty nebo přímo nedostupnosti některých léků. Podle Válka ale návrh omezí výpadky léků.

S těmi se lékárny potýkají několik měsíců a podle Válka se situace do léta nejspíš nezlepší. Novinářům dnes řekl, že příští týden bude informovat o dalším mimořádném dovozu desítek tisíc balení léků ze zahraničí.

Video  Výpadky ve výrobě i zvýšená nemocnost. Šéfka lékového úřadu vysvětlila, proč Česku chybí léky  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Helena K ( 7. srpna 2023 16:51 )

Ta podivná paní ve vládě už řeší i antibiotika? To je tedy podivné rozdělení práce vlády, to snad má řešit ministr zdravotnictví, proč se to ale řeší. Nevyráběli jsme si je náhodou sami?....bože to je bordel, a budou zpětně prošetřovat, že nebyly roušky v době, kdy uhodil covid? Místo, aby se omluvili celému národu, že strategicky nezvládli dostatečnost potřebných léků, je mi na nic.

franz ( 23. dubna 2023 10:46 )

Proč se ta fatální blbka motá do antibiotik mozek nebere. Je vidět, že na víc než se neustále hloupě předvádět nemá. To je tzv. "elita národa". Děkuji nechci.

sorgedoktor ( 31. března 2023 17:01 )

Tuzneč staty maji na cistotu vyrabenych lerku ruzna meritka. Nas farmaceuticky prumysl mel vzdy dobre jmeno.Ted je to otazka kvantity..

doktormediciny ( 31. března 2023 16:17 )

Kdyz jsme zacali dovazet tetracyklinova antibiotika, bylo na ne dopst lidi aletgickych / ttreba ja/.O pak uz ta aletgie byla i na nase vyrobky...,

doktormediciny ( 31. března 2023 16:16 )

Ja romu az zas tak nerozumim,,,...Ale to jsme to dopracovali s tou lekovou politikou..

Zobrazit celou diskusi