„První letošní tornádo se vyskytlo mezi obcemi Kunštát a Letovice. Bylo slabé a trvalo krátkou dobu. Přestože video tromby - funnel cloudu - se objevilo ve večerních hodinách, panovala jistá nejistota, zda způsobené škody byly z tornáda, nebo z následně postupující squall line,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav v sobotu odpoledne.

Meteorologové ČHMÚ byli původně obezřetní, zda šlo skutečně o tornádo. „Informace se k nám dostávaly postupně. Důvod, proč jsme tak opatrní, je ten, že podmínky na tvorbu tromb se vyskytují poměrně často, ale potvrdit, zda tromba dosedla na zem (a stala se tornádem), vyžaduje buďto vizuální potvrzení létajících trosek, anebo terénní průzkum. O ten se tentokrát postarali lidé z CTRA,“ poznamenali meteorologové s odkazem na informace lovců bouřek z Czech Thunderstorm Research Association.

Hasiči likvidovali v okolí na třech místech stromy popadané přes silnici, řekl ČTK jejich mluvčí Petr Příkaský. Podle serveru iDNES.cz se podobný jev objevil v pátek po bouřce také na Prostějovsku.

Lidé sdíleli na internetu několik fotografií a videí zajímavého meteorologického jevu na Blanensku.

„Je na nich vidět tromba pod bouřkovými oblaky a slabá rotace. Je těžké zjistit, zda se v krajině objevily i nějaké škody způsobené právě tímto případným tornádem. Zároveň se vyskytovaly škody způsobené silnějšími nárazy větru,“ řekl ČTK Peter Hruška z brněnské pobočky ČHMÚ. „Kdyby náhodou (tromba) měla nějaký kontakt se zemí, tak by to bylo jen na chvíli v lese a bylo by to jen velmi slabé tornádo,“ doplnil Hruška.

„Jeden z dotyků tornáda se zemským povrchem poblíž Lhoty u Letovic zachytila i webkamera,“ uvedli však na svém profilu lovci bouřek z CTRA.

Na sociálních sítích se objevila videa zachycující v pátek podobný jev také u Horního Štěpánova na Prostějovsku.

„S největší pravděpodobností došlo ke kontaktu se zemí v lese poblíž Nýrova a Lhoty, což by potvrzovalo výskyt tornáda. Bude třeba provést průzkum této oblasti z výšky,“ uvádí však lovci bouřek.

Bouřky se v pátek vyskytly v několika částech republiky, postupovaly od západu k východu. V této roční době jsou spíše vzácností.

Vzdušné víry v podobě tromby na rozdíl od tornáda nepáchají škody. Lidé si těchto jevů všímají intenzivněji především po ničivém červnovém tornádu z roku 2021, jež se prohnalo částí Břeclavska a Hodonínska. Nechalo za sebou devastující škody na majetku a také několik obětí na životech.

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
14 fotografií