Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oheň, kouř a spálená těla: Dav upálil na Haiti 13 lidí!

Autor: ČTK - 
25. dubna 2023
06:25

Dav v hlavním městě Haiti zbil a upálil 13 lidí, patrně členů kriminálního gangu, které předtím vzala do vazby policie. 

O pondělním incidentu informovala s odvoláním na policii a svědky agentura AP, podle níž lynč ilustruje frustraci veřejnosti. Kriminální organizace kontrolují většinu území hlavního města a okolí. Jejich vliv vzrostl po vraždě prezidenta Jovenela Moïseho v červenci roku 2021, kdy se ještě prohloubila politická i hospodářská krize na ostrovním státě.

Haitská policie v prohlášení uvedla, že policisté v městské části Canape Vert v pondělí časně ráno zastavili a prohledali mikrobus kvůli kontrabandu a podezřelým zabavili zbraně. Ty posléze „bohužel zlynčovali obyvatelé města“.

Svědek, který uvedl své jméno jako Edner Samuel, sdělil agentuře AP, že dav odvedl údajné člany gangu od policie, zbil je a ukamenoval. Poté na ně lidé položili pneumatiky, ty polili benzínem a zapálili, dodal. Reportér agentury AP na místě viděl 13 hořících těl.

Později téhož dne bylo v nedaleké čtvrti položeno dalších šest ohořelých těl. Někteří svědci uvedli, že je zabila policie a zapálili je obyvatelé. AP nemohla tato svědectví ověřit.

Čtvrti Canape Vert se zatím daří unikat kontrole zločineckých gangů. Jmenovaný svědek má za to, že podezřelí pravděpodobně mířili do jiné oblasti, aby se připojili ke skupině členů gangu, kteří bojovali s policií. Další svědek, Jean Josue, uvedl, že se v oblasti od časného rána hodně střílelo.

V nedaleké oblasti Turgeau, několik minut jízdy od Canape Vert, policie podle svědků při přestřelce zabila šest členů gangu. Místní obyvatelé odtáhli jejich těla na centrální místo a zapálili je.

Haiti je nejchudším americkým státem a bezpečnostní situace na ostrově je bezútěšná zejména kvůli stupňujícím se aktivitám zločineckých gangů. Haiti kvůli tomu na konci ledna požádala OSN o vyslání zahraničních jednotek.

Video  Turci lynčují vzbouřence: Policista zachránil vojáka před smrtí  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání