V pátek odpoledne a večer už budeme opět vytahovat deštníky – počasí u nás od západu ovlivní frontální systém. Zpočátku dne bude polojasno, jen na západě území až oblačno. Postupně bude od západu docházet k přibývání oblačnosti i na zbytku území a během odpoledne se k oblačné až zatažené obloze přidá déšť nebo přeháňky. Na západě území se mohou ojediněle vyskytnout i bouřky. Odpolední teploty udělají skok směrem nahoru – zastaví se mezi 14 až 18 °C, na západě 12 °C.

Z prodlouženého víkendu nejlépe vychází neděle

Aprílovému charakteru počasí letos v dubnu dech docházet nebude ani na jeho konci. V sobotu bude oblačno až zataženo, během dne na většině území přeháňky, na východě území se očekávají také ojediněle bouřky. Ranní teploty ale budou v porovnání s pracovním týdnem o poznání vyšší – pohybovat se budou mezi 10 až 6 °C. Denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až polojasno, pouze na horách ojediněle přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. V pondělí na 1. května bude zpočátku dne polojasno, postupně přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, na západě území místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 14 až 18 °C.

Další ochlazení přinese začátek května

A během prvního květnového týdne budeme opět skloňovat ochlazování. V úterý bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Výhled na květen

Hned počátek května tedy přinese další ochlazování a jarní teploty kolem 15 °C se budou vracet až koncem první květnové dekády. Letošní ledoví muži tak letos „zaúřadují“ s předstihem – na začátku května. Během druhé květnové dekády teploty ale porostou.

Období 5.–10. 5. Převážně velká oblačnost – oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách i srážky sněhové. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 7 až 1 °C. Denní teploty 7 až 13 °C, koncem období 13 až 17 °C.

Období 11.–20. 5. V první polovině období oblačno až polojasno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně částečné ubývání oblačnosti i srážek. Ranní teploty 8 až 3 °C, postupně 14 až 10 °C. Denní teploty 13 až 17 °C, postupně až 25 °C.

Období 21.–31. 5. Zpočátku období převážně polojasno, postupně přibývání oblačnosti, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 13 až 7 °C. Denní teploty 20 až 26 °C.

Ve Španělsku supertropy

Španělsko v tomto týdnu hlásí další vlnu veder. Ve středu a ve čtvrtek teploměry v Andalusii v okolí Sevilly a Córdoby překonávaly super tropické hodnoty 35 °C a padaly četné teplotní rekordy. Jsou to teploty vyšší až o 15 °C, než je běžné v tomto období. Španělsko se i nadále potýká se suchem.

Video
Video se připravuje ...

Praha zažila také čarodějnické procesy, říká historik Kreuz. Jiří Marek

Fotogalerie
28 fotografií