Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česko zasáhlo tornádo! Potvrdili to meteorologové

Autor: ČTK - 
2. května 2023
14:55

Obec Lubná u Poličky na Svitavsku v sobotu zasáhlo tornádo, potvrdil to v úterý na facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj bylo slabé, přesto za sebou zanechalo škody zejména na střechách několika domů. Podle škod urazilo dráhu asi 500 metrů. Tornádo potvrdil průzkumem lokality Petr Münster z ČHMÚ, k identifikaci trasy pomohly dostupné fotografie a svědectví obyvatel. V sobotu se podle meteorologů v Česku objevilo několik silnějších bouří, hlavně na pomezí Moravy a Čech byly podle radaru rozpoznány rotující bouře, tzv. supercely, pod kterými se vyskytovaly případy výraznějších škod větrem.

„Nejsilnější projevy mělo (tornádo) zpočátku své dráhy, kde na jednom domě shodilo část tašek ze střechy, což je hodnoceno silou IF1-, což odpovídá rychlosti kolem 128 kilometrů v hodině. Nutno říct, že pokud by se tornádo stejných parametrů vytvořilo o 500 metrů dále nad obcí, nemuseli jsme o něm vůbec vědět. Nebyly totiž pozorovány v okolí žádné škody na lesním porostu a stromech,“ konstatovali meteorologové. Podobná krátkodobá tornáda se podle nich zřejmě vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka.

Meteorologové v neděli informovali, že prověřují několik hlášení o možném sobotním výskytu tornáda v Lubné, podle svědků prý zasáhlo obec kolem 13:00. Jeden ze svědků podle nich viděl na vlastní oči chobot tornáda. V Lubné podle dřívějšího vyjádření starosty Josefa Chadimy (SNK obce Lubná) vítr poškodil střechy asi dvou domů, hasiči podle mluvčího Miroslava Poláka kvůli silnému větru žádné výjezdy neměli. Osobně tornádo starosta prý neviděl, ale místní lidé ano.

V Nejepíně na Havlíčkobrodsku shodil v sobotu silný vítr plechovou krytinu ze střechy zemědělské budovy Statku Doubravka a blízko ní vyvrátil dvě staleté lípy a břízu. „Šlo to nějakým pruhem a co se postavilo do cesty, mělo smůlu,“ řekl ČTK ředitel Petr Kubát. Některé plechy ze střechy podle něj byly i 200 metrů dál v poli. V koruně dalšího stromu skončila trampolína. Podle starosty Josefa Michalíčka (nestraník) bylo štěstí, že byl zasažený jen okraj vsi, lidé si většinu škod spravují sami. „Bydlíme na druhém konci obce, my jsme takřka o ničem nevěděli,“ řekl.

Tornáda jsou součástí takzvaných supercel, což jsou silné bouře rotující kolem své osy. Meteorologové ale upozorňují, že samotné supercely nemusí být provázeny extrémními jevy, tedy ani tornády. Na území České republiky se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, v naprosté většině slabých, některý rok se neobjeví tornádo žádné. Každý rok se ale vyskytnou desítky supercel.

Letos se již na začátku dubna objevilo tornádo poblíž Letovic na Blanensku. Prošlo územím o délce asi čtyři kilometry a způsobilo zejména lokální vývraty v lesích. Bylo na stupni nula, tedy nejslabším. Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5.

Lidé si těchto jevů všímají intenzivněji především po ničivém červnovém tornádu z roku 2021, které se prohnalo částí Břeclavska a Hodonínska. Tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu za sebou tehdy nechalo devastující škody na majetku a šest obětí na životech. V některých obcích dosáhlo až čtvrtého stupně, silnější předtím v Česku nikdy nebylo.

Video  Tornádo, nebo tromba? Na Moravě se ukázal během bouřek tento jev  - Video Ivana Kubínová (svolení pro Blesk) / Foto Lukáš Pokorný - CTRA
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi