Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Devět let od vraždy policistky Zajíčkové: Feťák Novák ji srazil při ujíždění jiné hlídce

Autor: VaB - 
5. května 2023
07:22

Kolegové volali o pomoc, ujížděl jim řidič a potřebovali vytvořit zátaras. Policistka Petra Zajíčková (†36) se svým kolegou nasedla do auta a uháněla jim naproti. Třiadvacetiletý narkoman Josef Novák ale zastavit odmítl a ve skoro 80kilometrové rychlosti Zajíčkovou srazil. Maminka dvou dětí v nemocnici zemřela na těžká zranění, Novák dostal za vraždu 16 let vězení. Je to už devět let od tragické nehody. 

Pro Petru Zajíčkovou to byla služba jako každá jiná. Během chvíle se ale vše změnilo. V páteční podvečer 2. května 2014 začal jiné hlídce z Brandýsa nad Labem unikat tehdy třiadvacetiletý Josef Novák. Ve Škodě Octavii jim ujížděl vysokou rychlostí a odmítal zastavit. Zajíčková se svým kolegou mu vyrazila naproti a u obce Záryby postavili ze svého auta zátaras.

S kolegou se pohybovali kolem auta, které mělo zapnuté majáky a policistka měla na sobě reflexní vestu. Novák ale i přesto zátaras projel a policistku srazil, podle obžaloby tehdy jel rychlostí 69 až 76 kilometrů v hodině. Žena po srážce odletěla do škarpy.

Matka dvou dětí utrpěla vážná zranění, se kterými byla převezena do nemocnice. Měla otevřenou zlomeninu holenní kosti a těžké poranění hlavy. Tehdy kvůli špatnému počasí nemohl vzlétnout vrtulník, muselo se čekat na sanitku. I přes veškerou snahu záchranářů a lékařů policistka v nemocnici zemřela.

Nebezpečný feťák

Novák byl brzy nato obžalován z vraždy. V den srážky měl v těle pervitin, i přesto ale věděl, co dělá. U soudu se hájil tím, že Zajíčkovou neviděl. Policie dokonce v době soudního líčení prošetřovala ovlivňování svědka. Žena měla u soudu uvést, že policistka nebyla vidět, a pak za to dostat 30 tisíc korun. Ta to ale místo toho ohlásila na policii. Několik dalších svědků se ale snažilo vypovídat ve prospěch Nováka, čímž se dopouštěli křivé výpovědi.

I přesto, že se obhajoba snažila o zmírnění trestu a překvalifikování, byl Novák odsouzen na 16,5 roku vězení za vraždu. Přitěžující okolností pro něj byl navíc fakt, že to byl uživatel drog, který měl 11 zákazů řízení a šlo o nebezpečného recidivistu.

Zkušená policistka

Zajíčková byla v době nehody zkušenou policistkou, která měla za sebou více než 16 let služby. Tehdy praporčice uniformu poprvé oblékla už ve dvaceti letech, měla za sebou službu u pořádkové i dopravní policie.  

Deset dní nato proběhl v Mělníku policejní pohřeb se všemi poctami. Spousta zarmoucených kolegů, čestná stráž, policejní prezident Tomáš Tuhý po boku tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance. Těžká chvíle pro všechny. Závěrem všeho byly tři výstřely čestné salvy a česká hymna. Rodina z veřejné sbírky získala 1,5 milionu korun jako pomoc do začátků.

Všeho litoval, ale do vězení nechtěl

„Té věci upřímně lituji. Nechtěl jsem nikoho zabít nebo někomu ublížit. Kdybych věděl, že tam někdo stojí, zachoval bych se jinak," prohlásil Novák v září u soudu v Praze. Lítostí však nikoho o tom, že by si zasloužil nižší trest, nepřemluvil.

Zkoušel to nadále i u Nejvyššího soudu, který jeho dovolání odmítl. Důvodem měla být tehdy „zjevná neopodstatněnost“. To Novákovi zřejmě nestačilo, zhruba o půl roku později podal stížnost k Ústavnímu soudu. Ani tady ale nepochodil. 16,5letému trestu neunikl.

Video  Při nehodě v pražské ulici 5. května zemřel policista.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 5. května 2023 13:21 )

Co to bylo za zkušenou policistku, když se nechá srazit vozidlem, proti kterému udělala zátaras???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání