Po studeném úterním ránu se můžeme těšit na slunečné počasí - bude jasno nebo skoro jasno. Délka slunečního svitu se bude pohybovat až na 15 hodinách. Až později odpoledne bude od západu docházet k přibývání oblačnosti. Odpolední teploty 16 až 21 °C.

Počasí sledujte na radaru Blesku

Úterý přitom odstartovalo nízkými teplotami napříč Českem – minimální noční teploty se pohybovaly pod 5 °C. Např. v Karlových Varech, Čáslavi nebo Ostravě teplota klesla k 0,8 °C, v Prostějově k 0,7 °C, v Holešově k -0,6 °C (tady byl překonám minimální teplotní rekord z roku 1974 na 0 °C), v Peci pod Sněžkou bylo -1,6 °C.

Přízemní mrazíky, tj. teplota pod bodem mrazu, byly zaznamenány na většině území – v Karlových Varech teplota k -4,4 °C, v Doksanech k -4,7 °C, v Praze-Kbely -1,7 °C, v Holešově k -2,3 °C a v Ostravě k -3,1 °C. Středeční ráno přinese přízemní mrazíky do Olomouckého a Moravskoslezského kraje, po té už do konce týdne nehrozí. 

Od středy budeme vytahovat deštníky

Od středy bude docházet k přibývání oblačnosti a srážek -pršet bude zejména v západní polovině území. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na východě bude až polojasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. A bude větrno. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na východě bude až polojasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 13 až 17 °C.

Ledoví muži budou letos připomínat spíše Medarda

Ledové muže najdeme v kalendáři od 12. do 14. května a období ledových mužů ukončuje jejich kuchařka – Žofie 15. května. Označení ledových mužů najdeme v kronikách už v 19. století a projevuje se především dešti. V 21. století klesá pravděpodobnost výskytu ledových mužů na 30 %. Na ledové muže přineslo počasí naposledy výrazné ochlazení v roce 2020 – tehdy se od vyšších poloh vrátilo sněžení.

Naopak tropické teploty přinesly roky 1969 (teplota kulminovala na stanici Praha- Ruzyně na 33 °C) a 1985 (s teplotou na 30,1 °C). Letos ledoví muži proprší a budou spíše připomínat červnovou pranostiku ke sv. Medardovi.  V pátek bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. A také pondělí sv. Žofie proprší. Výraznější změnu v počasí zřejmě nepřinese celá druhá květnová dekáda.  

Fotogalerie
35 fotografií