Převážně menší toky jsou na východě ČR rozvodněné na víc než 10 místech.

Zatímco na severozápadě území nepršelo vůbec, na východ a jih našeho území přineslo frontální rozhraní trvalé a místy i vydatné srážky, kdy od úterního odpoledne a od středečního rána spadlo nejčastěji od 10 do 30 mm, na krajním východě i přes 50 mm. A např. ve Frenštátě pod Radhoštěm spadlo od pondělí 68 mm, což jsou srážkové úhrny odpovídající dlouhodobému květnovému normálu (69 mm let 1981-2010).

Také dnes bude nejvíce oblačnosti na východě území - zataženo s deštěm - ranní hodinové srážkové úhrny se pohybují na jihovýchodě až na 8 mm.

Sledujte postup srážek na radaru Blesku

Vzhledem k nasycenosti toků a vydatným srážkám dochází ke zvedání hladin menších řek, srážky budou během dopoledne slábnout a během pozdního odpoledne ustávat – hladiny řek tak budou kulminovat většinou už dnes.

Odpolední pocitové teploty budou nejnižší z celého týdne - v Čechách mezi 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem 8 °C a foukat bude na východě, bude čerstvý severní až severozápadní vítr s nárazy o rychlosti 55 km/h, který bude pocitovou teplotu snižovat na východě o 1 °C. Na východě tak bude až o 11 °C chladněji, než je běžné pro toto roční období.

Už ve čtvrtek ráno se budou na jihozápadě, západě a na Liberecku ojediněle tvořit přízemní mrazíky. 

Povodňové stupně na řadě míst

Před rozvodněním toků následkem vydatných dešťů meteorologové varovali, za uplynulých 24 hodin podle nich napršelo na východě republiky nejčastěji 30 až 50 milimetrů vody, uvedli ráno. „Nejvýraznější vzestupy byly zaznamenány na tocích, které odvodňují Beskydy, Javorníky a Bílé Karpaty,“ doplnili.

Pršet ještě dnes bude podle nich především na Moravě a ve Slezsku, déšť ale postupně zeslábne. Hladiny by mohly jít vzhůru kvůli pokračujícímu dešti v Beskydech.

Velička se dostala na třetí povodňový stupeň ve Velké nad Veličkou a ve Strážnici. Na obou místech už kulminovala, ve Velké stupeň ohrožení přesáhla jen o pár centimetrů, ve Strážnici o půl metru. Ve Velké na Veličkou zasahovali jihomoravští hasiči u zatopeného sklepa, z několika budov a vzniklé laguny odčerpávali vodu v Hrubé Vrbce.

Na druhý povodňový stupeň pohotovosti se dostala na Vsetínsku Bystřička nad a pod stejnojmennou nádrží. První povodňový stupeň bdělosti hlásila také další měřicí místa na Vsetínsku, vystoupaly na něj také potok Kolelač v Bojkovicích na Uherskohradišťsku, Bečva v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku a několik menších toků v Moravskoslezském kraji.

Déšť zvedl také hladinu řeky Dřevnice ve Zlíně, nebylo však třeba vyhlásit ani bdělost. Bylo ale nutné uzavřít cyklostezku pod mostem na Cigánově i v Malenovicích, uvedla radnice.

V sousedních Otrokovicích rozlitá voda uzavřela cyklostezku pod železničním mostem. Kvůli dešti je dnes nepřístupná například Květná zahrada v Kroměříži, již dříve ve městě uzavřeli kvůli počasí i Podzámeckou zahradu, která je stejně jako Květná zapsaná na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Na území Povodí Odry od úterký do dnešního dopoledne spadlo od 30 milimetrů v nižších oblastech až po 70 milimetrů v Jeseníkách a Beskydech. „Nejvyšší hodnoty jsme zaznamenali v Jeseníkách u Rejvízu a v Beskydech v Čeladné,“ uvedl mluvčí státního podniku Břetislav Tureček. Správci přehrad jsou podle něj na deště připravení.

ČHMÚ varoval před rozvodněním toků dnes zejména v povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky. Ve čtvrtek by hladiny měly kulminovat v povodí Lužnice na jihu Čech.

Video
Video se připravuje ...

Vytrvalý déšť zastavil dopravu v Brně na Hradecké ulici, vytvořila se tam laguna, kterou odčerpávají hasiči. Městská policie Brno

Fotogalerie
33 fotografií