Nejlepším způsobem, jak udržet domov v chladu, je zabránit jeho přehřátí už v první fázi – tzn. nepustit teplo do svých domovů. Brzké ranní a noční větrání pomůže místnost osvěžit, během dne je ale nejvhodnější zabránit slunečním paprskům vniknout do domu. K tomu nejlépe pomohou různá stínění, markýzy a venkovní rolety. Ty poskytují soukromí a chrání před přímým slunečním zářením. Výhodou je i jejich snadná instalace.

Např. markýzy VELUX snižují sálavé teplo až o 76 % a udržují v podkrovní místnosti příjemnou teplotu i v horkých letních dnech. Navíc jsou z průhledné síťoviny, takže nepřijdete o výhled z okna ani o denní světlo.

Oblíbeným řešením jsou i venkovní rolety, které mohou snížit množství tepla pronikajícího okny až o 93 %. „Dopřejí vám příjemný chládek v podkroví s účinným zatemněním. Moderní venkovní rolety fungují na solární pohon a odrazí sluneční paprsky ještě dříve, než zahřejí vnitřní prostor. Poskytují tak vysokou úroveň ochrany před horkem. Pevná a odolná tkanina zajišťuje efektivní zatemnění, abyste si mohli dopřát nerušený odpočinek,“ vysvětluje technický specialista společnosti VELUX Jakub Mrázek.

Všechny ochranné prvky vnitřního a venkovního stínění lze navíc ovládat pomocí jednoho dálkového ovladače VELUX Touch. Když se do střešních oken opře slunce, zastíníte je všechna najednou jediným dotekem. Když je potřeba vyvětrat, stačí klepnout na časovač ventilace a otevřít střešní okna s tím, že se po 15 minutách sama automaticky zavřou. Samozřejmostí je možnost polohování oken i stínění (6 úrovní zastínění), v případě deště se otevřená okna automaticky nastaví jen do polohy ventilace.

„VELUX Touch je velmi praktické a jednoduché řešení pro zákazníky, kteří chtějí ovládat více druhů výrobků z jednoho místa, ale nestojí o aplikaci v mobilu ani inteligentní řízení,“ představuje VELUX Touch Jakub Mrázek.

Více o stínicích doplňcích z kolekce VELUX naleznete na www.velux.cz.

Jiná řešení vedoucí alespoň ke chvilkovému ochlazení bytu jsou sice možná kreativní, ale ve většině případů jsou buď zbytečná, nebo dokonce nebezpečná. Při hledání na internetu můžete najít metody typu "udělej si sám", včetně kostek ledu, chladivých mlh a řady dalších.

Některé z nich zní teoreticky skvěle, ale jejich realizace může skončit mokrým bytem, nárůstem plísní, zvýšenými účty za energii, rozbitou elektronikou i úrazy. A teplota v bytě se přitom nezmění. Neplýtvejte proto svým časem, neohrožujte své zdraví a raději využijte prověřené a spolehlivé metody. A slunce a teplo si užijte raději v přírodě a u vody!

Advertisement