Nejteplejším dnem týdne bude pondělí. Díky teplému jižnímu proudění nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 23 až 27 °C, chladněji bude na severovýchodě území s teplotami kolem 20 °C. Jinak bude zpočátku dne jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Pozor! Bouřky mohou být ojediněle doprovázené vydatnějšími srážkovými úhrny.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý počasí u nás ovlivní studená fronta, postupující přes naše území od západu. V úterý bude od západu oblačno až zataženo, postupně na většině území déšť, místy bouřky. Na východě území zpočátku dne polojasno až skoro jasno. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty vystoupí na 18 až 23 °C, na jihovýchodě bude až 25 °C.

Varování před bouřkami

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na úterý výstrahu před bouřkami. Odpoledne mohou zasáhnout Čechy i Moravu. Ojediněle hrozí přívalový déšť a silný vítr. Výstraha platí od úterních 12:00 do 20:00.

Předpověď očekává, že v silných bouřích naprší až 30 milimetrů srážek, tedy 30 litrů na metr čtvereční. Vítr dosáhne v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině a může lámat větve. Místy mohou padat i menší kroupy. Hrozí rozvodnění menších toků a zaplavení podjezdů a sklepů. „Podle aktuální předpovědi budeme výstrahu upřesňovat, může dojít i ke zvýšení stupně nebezpečí pro východ a jihovýchod Moravy, právě kvůli četnější možnosti lokálního zatopení,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha platí ve Středočeském kraji pro Čáslav, Kutnou Horu a Vlašim, pro jižní Čechy, dále pak pro oblast Kostelce nad Orlicí a Rychnova nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji, pro celý Pardubický kraj, Vysočinu a pro jih Moravy, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „Zejména na východě Moravy je z předchozích srážek vysoké nasycení půdy a podobné úhrny budou vyvolávat nebezpečný odtok vody ze svahů,“ varuje předpověď.

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ informovali meteorologové. Při řízení vozidla v bouřce by řidiči měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Od středy bez deštníku, ale po ránu s dlouhým rukávem

Ve středu bude oblačno až zataženo, zpočátku dne na východě místy déšť. Postupně ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. Ve čtvrtek bude polojasno, jen ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. V pátek bude polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C.

O víkendu zahrozí i přízemní mrazíky

Víkend bude sice slunečný, ale rána přinesou nízké teploty – ojediněle se mohou vyskytnout i přízemní mrazíky. V sobotu bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti na horách ojediněle přeháňky. Ranní teploty 7 až 3 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C. V neděli bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti na horách ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 4 °C. Denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C.

Žádná teplotní hitparáda do konce května nás už nečeká

A podle výhledů počasí do konce května se už na teploty přes 25 °C zřejmě nedostaneme. Odpolední teploty se budou pohybovat lehce přes 20 °C, ale oblačnosti ani srážek mnoho nebude.

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
40 fotografií